2020.11.30. - András, Andor

27 embert, köztük 20 gyereket lõtt agyon egy ámokfutó

 27 embert, köztük 20 gyereket lõtt agyon egy ámokfutó
Egy ámokfutó egy amerikai általános iskolában. Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt. Értesülések szerint egy húszéves, Adam Lanza nevû férfi elõbb az iskolában tanító édesanyját, Nancy Lanzát gyilkolta meg saját otthonában, majd édesanyja gépkocsijával és az õ nevén nyilvántartott négy lõfegyverrel, fekete gyakorlóruhában és golyóálló mellényben egyenesen a Sandy Hook általános iskolába ment, és ott lövöldözni kezdett. Az ámokfutó 27 ember, köztük 20 kisgyerek - 5 és 10 év közöttiek - életét oltotta ki az általános iskolában, majd magával is végzett.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
Adam Lanza az iskolaépületbe azután lépett be, hogy annak kapuját elméletileg, a biztonsági elõírások részeként délelõtt fél tízkor bezárták. Egyelõre nem ismert, hogy milyen körülmények között jutott be. A szemtanúk szerint mindvégig nem szólt egy szót sem. A rendõrség a férfi esetleges indítékairól egyelõre nem közölt semmit. A CNN úgy értesült, hogy Adam Lanza nem büntetett elõéletû.

A rendõrség (nem gyanúsítottként) kihallgatta Adam testvérét, Ryan Lanza-t is. Ryan állítólag azt mondta a bûnüldözõ szerveknek, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, "kissé autisztikus volt", és édesanyjával élt együtt.

A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvõ kisvárost a lakosok "Amerikai legbiztonságosabb helyének" tartották. A hatóságok a körzet többi iskoláját is azonnal bezárták elõvigyázatosságból, mert olyan híresztelés terjedt el, hogy két lövöldözõ volt. A szemtanúk abból következtettek erre, hogy több tucat vagy akár száz lövés is eldördült. Az elsõ segélykérõ telefon 9.41 órakor érkezett a 27 ezer lakosú Newtown rendõrségére.

Az egyik szülõ elmondta, hogy az elsõ dörrenéseket meghallva a tanító azonnal bezárta a gyerekek osztályának ajtaját, és az egyik sarokba terelte a tanulókat. Egy kislány az NBC televízióban azt mesélte, hogy tornaórán voltak, amikor "robbanásokat" hallottak, és rohanva egy irodába vitték õket. Késõbb jött egy rendõr, és azt mondta nekik, hogy fussanak ki az épületébõl, és így is tettek.

Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a történtekrõl. Az elnök részvétét fejezte ki Connecticut kormányzójának, és minden segítséget megígért az állami és helyi hatóságoknak. Obama négynapos gyászt jelentett be az országban, és elrendelte, hogy erre az idõszakra az amerikai középületeken eresszék félárbocra a zászlókat négy napra.