rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Drogháború Amerika kapujában

 • A határ egyik oldalán erõszak, a másikon béke: a mexikói Juarez városát csak a keskeny Rio Grande és néhány határátkelõ választja el amerikai párjától, El Pasótól. Olyan közel vannak egymáshoz, hogy az amerikai polgármester az ablakából közvetlenül Juarez belvárosára lát rá. Más tekintetben azonban egy világ különíti el õket. A The New York Times helyszíni riportban számolt be arról, hogyan él egymás mellett a 600 ezer lakosú El Paso - amely az Egyesült Államok egyik legnyugodtabb városának számít -, és a másfél millió lakosú Juarez, ahol mindig kemény volt az élet, jó egy éve pedig éppenséggel a drogkartellek csataterévé vált.

  Tavaly több mint 1550 ember vesztette életét a mexikói város utcáin, mindennapossá váltak az autórablások, a zsarolások, a tûzpárbajok.

  John Cook, El Paso polgármestere maga is különösnek tartja, hogyan lehet települése az Egyesült Államok harmadik legbiztonságosabb városa - közvetlenül egy háborús övezet mellett.

  A juarezi belháború, amely azt követõen kezdõdött, hogy a mexikói kormány megpróbálta felszámolni a városban a drogbárók kereskedelmi hálózatait, számtalan módon mérgezi El Paso életét is. Az amerikaiak ritkábban látogatják Mexikóban élõ rokonaikat és a mexikóiak is csak kisebb számban kelnek át a határ amerikai oldalára: vagy félnek elhagyni otthonaikat, vagy nincs elég pénzük az útra. El Paso kórházában 48 olyan személyt kezeltek tavaly, aki a mexikói tûzharcokban sebesült meg, a bûnügyi hatóságok pedig mindent megtesznek annak megakadályozására, hogy a mexikói erõszak átcsapjon ebbe a városba is.

  "Odaát teljes a törvénytelenség" - mondta a lapnak Fernando Apocada 47 éves biztosítási ügynök, aki egész életében Mexikóba járt át ügyfeleihez, de miután tavaly szeptember 17-én "odaát" fényes nappal ismeretlenek fegyvert fogtak rá és elrabolták kocsiját, felhagyott ezzel.

  A szakértõk sokféle magyarázatot adnak arra, hogy El Pasóra miért nem terjedt át az erõszak, így fontosnak tartják az erõs rendõri erõ jelenlétét, a határ õrizetét és azt is, hogy Texasban ma is van halálbüntetés. De akad más elmélet is. Juarezben akkor kezdõdtek a leszámolások, amikor a mexikói kormány lecsapott a drogdílerekre. Az akció szétzúzta az addigi drogkereskedõ hálózatokat, ez vezetett sokak szerint a bandaháborúk kiélezõdésére. A Rio Grande amerikai oldalán nem volt hasonló akció, de ha lett volna, Cook polgármester szerint alighanem ugyanolyan bûnözési hullám következett volna.

  A közvetlenül az ország határának túloldalán folyó városi háború átterjedésének lehetõségével már az amerikai szövetségi kormány is foglalkozott, a Bush-adminisztráció idején terveket dolgoztak ki arra, hogy szükség esetén titkosszolgálati embereket és katonákat vezényeljenek a térségbe.

  El Paso aggódó tanácsosai másféle radikális megoldással kísérleteztek. Juarez városának egyfajta jelképes támogatásaként határozatban kérték fel Washingtont, vegye fontolóra a kábítószerek legalizálását - abban a reményben, hogy ez véget vetne a szomszédos városban is az erõszaknak. Cook polgármester megvétózta a határozatot és végül a tanács vissza is vonta, miután figyelmeztették tagjait, hogy az amerikai kongresszus válaszul megvonhatja az El Pasónak juttatott segélyeket.

  A kudarcot vallott kezdeményezés azonban kifejezte, mennyire általános a vágy El Pasóban arra, hogy visszatérjenek ahhoz a viszonylag békés helyzethez, amely az elõtt volt jellemzõ, hogy Felipe Calderón mexikói elnök megkezdte a drogkartellek elleni hadjáratát. A folyó túloldalán Juarez valaha fényárban úszó utcái ma sötétek, az emberek este sietve hazatérnek, az amerikai turistákból, diákokból és a határ túloldalán lévõ Fort Bliss katonáiból élõ vendéglõk, bárok, éjszakai szórakozóhelyek bezártak, mert a vendégek elmaradtak.

  José Reyes Ferriz, Juarez polgármestere arról panaszkodott az amerikai lapnak, hogy a város rosszul felfegyverzett rendõrségét létszámhiány is sújtja, hiába indítottak toborzást és hiába próbálták megszabadítani a korrupt alkalmazottaktól. A városi vezetõ szerint 4000 rendõrre volna szükség ahhoz, hogy ismét ellenõrizni tudják Juarez utcáit. A mai létszám nem több 1600-nál. Felipe Calderón 3000 rendõrt és katonát küldött az erõszak letörésére, nem sok sikerrel. A katonák például semmit sem tudnak a rendõri munkáról, hosszú oszlopokban végeznek õrjáratot - ezeket könnyû észrevenni és elkerülni.

  Az elmúlt hat hónapban a gyilkosságok a korábbinál is gyakoribbak, vakmerõbbek és borzalmasabbak lettek. Az egyik áldozatot lefejezték, testét egy hídra akasztották fel. Más hullákat óriási kondérokba gyömöszöltek. A legtöbb áldozat olyan, más városokból toborzott fiatal volt, akit a drogbárók béreltek fel. Legalább 40 utcai járókelõ is életét vesztette, köztük néhány helyi lakos is.


  El Pasóban, ebben a sivatagi városban viszont tavaly alig 16 embert öltek meg, az erõszakos bûncselekmények száma 4 százalékkal csökkent, a város utcái a rendõrök szerint nem hogy nem veszélyesek, inkább kissé unalmasak. Az emberek nem félnek az autójukban hagyni holmijukat és nyugodtan sétálnak az utcán sötétedés után is. A város lakói jobbára friss bevándorlók, akik óvatosak és törvénytisztelõk.

  Viszont El Paso ama 25 ezer lakosa számára, aki naponta Juarezbe jár dolgozni, minden átkelés félelmetes - és joggal. A 48 éves Marisela Granados de Molinar Juarezben a helyi mexikói fõügyész irodavezetõje volt, de férjével El Pasóban élt. "11 éve járt a folyó túloldalán emelkedõ ügyészségi épületbe és sohasem tartott attól, hogy õt is megtámadhatják odaát, ahhoz õ nem elég fontos" - idézte szavait a férje. December 3-án azonban Marisela autójával éppen egyik mexikói fõnökét, a fõügyész helyettesét fuvarozta kocsijával Juarezben, amikor egy utcasarkon fegyveresek nyitottak tüzet rájuk. Az autót 85 golyó érte, mindkét utasa meghalt.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Csecsemõrabló banda áldozata lett egy brit nõ

  Legalábbis ezt állítja egy brit nõ, aki megvan gyõzõdve róla, hogy a kislánya nem halva született egy spanyol kórházban, ahogy neki mondták, hanem egy csecsemõrabló banda áldozata lett.

  Már húsz éve, hogy Ruth Appleby elveszítette a kislányát, de a mai napig nem nyugodott bele a történtekbe. A körülmények azonban nagyon furcsák voltak, és miután tavaly felgöngyölítettek Spanyolországban egy bûnszervezetet, amely 1960 és 1990 között legalább háromszázezer újszülöttet rabolt el és adott el jó pénzért örökbefogadóknak.

 • Drogültetvényt számoltak fel Lajosmizsén

  768 tõ indiai kendert találtak a rendõrök egy lajosmizsei tanyán. A rendõrök egy 44 éves férfit és fiát fogták el a rajtaütéskor.

  A táborfalvai rendõrök a napokban bukkantak rá a Bács-Kiskun megyei kisváros határában lévõ tanyán a drogültetvényre.

  A rendõrök egy ellopott motorkerékpárt kerestek, mikor a 44 éves tulajdonos - néhány kérdést követõen - idegesen elismerte, hogy tanyáján kábítószert termeszt.

 • Illegális játékgépekkel csalt el milliókat

  Azt hitte, sikerül neki - tévedett...

  Valószínûleg több millió forintot csalt el az a férfi, aki hónapokig hamis papírokkal üzemeltetett játékgépeket az ország több pontján. A 31 éves csaló egy nem létezõ cég képviselõjének adta ki magát.

  A hatóság ellenõrizte, és kiderült, hogy a Pápa melletti faluban felállított nyerõautomata engedélye tulajdonképpen egy alföldi kocsmában mûködõ gépre szól.

 • Százezret sikkasztott a lottózó munkatársa

  Csaknem százezer forintos hiányt halmozott fel az egyik nyíregyházi lottózó dolgozója a munkahelyén játszott szerencsejátékkal

  Az asszony korábban azt állította, hogy egy ismeretlen támadt rá az üzletben és vitte el onnan a pénzt.,

  Az asszony azt mondta, adósságait akarta rendezni a nyereménybõl.

 • Meghalt Michael Jackson - A magánorvos nem adott injekciót

  A doktor helytelenül hajtotta végre az újraélesztést?

  Michael Jackson gyógyszerfüggõ volt?

  A magánorvos nem adott erõs fájdalomcsillapító injekciót Michael Jacksonnak halála elõtt - közölte az orvos ügyvédje vasárnap, cáfolva az errõl szóló híresztelést.

  Michael Jackson hirtelen halála után magától értetõdõ kérdés, hogy vajon ki neveli fel a popherceg árván maradt három gyermekét.

 • Kína leszámol a pornóval? Tömeges lebukások!

  Internetes pornóoldalakat külföldi szerverekrõl mûködtetetõ, illetve külföldi pornóweblapokkal együttmûködõ személyekre csapott le a kínai rendõrség, 152 gyanúsítottat õrizetbe vettek - közölte a közbiztonsági minisztérium pénteken.

  A hatóságok összesen 109 esetben jártak el, közülük 51-et minõsítettek bûncselekménynek. A minisztérium tájékoztatása szerint a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban például bezárattak egy 960 ezer regisztrált taggal rendelkezõ hazai pornóoldalt, amelynek szervere külföldön volt, de szolgáltatását belföldön kínálta.

 • Több mint 200 halálos áldozata van a bányarobbanásnak

  Több mint 200 halálos áldozata van a bányarobbanásnakTörökországban 232-re nőtt szerdán napközben a bányarobbanás és az utána keletkezett tűz halottainak száma. Recep Tayyip Erdogan ellátogatott a tragédia helyszínére, az Isztambultól nagyjából 250 kilométerre délre található Somaba. Az utolsó adatok szerint nagyjából 190 bányászról nem tudják, mi lehet velük. A török kormányfő háromnapos gyászt rendelt el a szerencsétlenség miatt, a zászlókat félárbocra eresztik az országban. A török kormányfő háromnapos gyászt rendelt el a szerencsétlenség miatt, a zászlókat félárbocra eresztik az országban.

 • Két gyermek vesztette életét, mikor rájuk dõlt a romos épület

  Egy 5 éves kislány és 11 éves bátyja egy lakatlan, romos épületben játszottak, mikor megtörtént a baleset – az eset Szlovákiában történt. A baleset helyszínére több mentõcsoport is érkezett. Hõkamerával kutatták át a romokat, hogy kizárják, nem volt-e több áldozata a ledõlõ falaknak. Végül a tûzoltók bontották el a még álló épületrészeket. A rendõrség halálos baleset okozása ügyében indított nyomozást. A kis Patrícia a helyszínen meghalt. Bátyját, Jo¾kot még vagy 30 percig próbálták újjáéleszteni a helyszínre érkezõ mentõk, de az Õ életét sem tudták már megmenteni.

 • Visszavarrták Zsuzsa letépett arcát - saját kutyája harapta le - fotóval!

  Zsuzsa élete hajszálon múlt, miután a petárdázástól megriadt rottweilere letépte az arcát. Dr. Sashegyi Mihály bravúros mûtétet hajtott végre, a sebész szerint egy év múlva csak egy rossz emlék marad az eset. Szenzációs mûtétet végeztek a volt Országos Baleseti és Sürgõsségi Intézetben.

  Pest megye egyik kisvárosában élõ, 55 éves asszony fél arcát szilveszter éjjel letépte saját rottweiler kutyája. A súlyosan sérült Zsuzsát rohammentõ vitte a fõvárosba, ahol az elsõ ellátást megkapta, de az azonnali helyreállításról szó sem lehetett.

 • Pénzéért késelt meg egy pécsi férfit a lakótársa

  A lépét és egyik veséjét is ki kellett operálni egy pécsi fiatalembernek, akit még szerdán késeltek meg - tájékoztatott pénteken a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság. A sérültet állapota miatt eddig csak egyszer tudták kihallgatni. Akkor azt mondta, hogy az utcán idegenek vették körbe, kirabolták, és eközben késelték meg. Csütörtökre kiderült, hogy nem mondott igazat: valójában egyik lakótársa késelte meg. A Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság tájékoztatása szerint a 27 éves fiatalember szerda délután, mielõtt a mentõk elvitték, elmondta a rendõröknek, hogy lakása elõtt három ismeretlen vette körbe.

 • Letöltendõt kapott a korrupt rendõr

  Két év letöltendõ börtönbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elsõ fokon azt a rendõrt, aki negyvenötezer forintot kért egy gyorshajtáson kapott autóstól tavaly nyáron, Nyíregyházán. Cserébe törölte a traffipax felvételét.

  Mivel a sofõrnél nem volt elegendõ pénz, az összeg egy részét egy hónappal késõbb akarta behajtani rajta a rendõr. Ekkor kapták el, a sofõr ugyanis feljelentést tett.

 • Elképesztõ látvány az országúton - a nap képe!

  Tûzoltólétrákból kialakított ideiglenes karámba terelik a szarvasmarhákat, miután az azokat szállító kamion a 74-es fõúton elõzõleg eddig ismeretlen okból felborult.

  A horvát rendszámú jármûszerelvény mintegy 70 állatot szállított.

  A balesetben a sofõr nem sérült meg, de rakományából közel 20 szarvasmarha elpusztult.

 • Késelések hétvégéje Gyõr-Mosonban

  Az utolsó hírek szerint stabil az állapota annak a fiatal nõnek, akit élettársa késelt meg Gyõrben, még 2010.01.02-án délután. Az év elsõ hétvégéjén több embert is megszúrtak Gyõr-Moson-Sopron megyében. Szintén szombat délután két gyõri párnál került elõ kés, Rábapatonán pedig egy középkorú nõnek megvágta az arcát egyik ismerõse.

  Gyõrben egy 30 év körüli fiatal párnál fajult a vita odáig, hogy albérletükben a férfi kést ragadott. Több helyen megszúrta a nõt, akit most a gyõri Petz Aladár Megyei Kórház intenzív osztályán kezelnek.

 • Fiával szexelt az anya - bíróság elõtt az ügy

  Édesanyjával és féltestvérével is közösült Fülöpszálláson Károly.

  Anyukával heti rendszerességgel együtt hált, a kis Évát pedig elsõ alkalommal tizennégy éves korában tette magáévá. Borzalmas vérfertõzésrõl szól a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség vádirata.

  Azt állítják, hogy Károly már akkor fogdosta kézzel, sõt a szájával is érintette kishúga nemi szervét, amikor a gyerek még csupán hétéves volt. Újabb hét év elteltével pedig közösült is féltestvérével a fülöpszállási házban.

 • Megrázó! Agyonverte elhagyott kedvese

  Megérezte a bajt, de megelõzni már nem tudta a Pécsen meggyilkolt középiskolás lány, Bicskei Alexandra családja. Az õrizetbe vett K. Dániel korábban Szandi szüleit is megfenyegette.

  Megrázó.

  Borzalmas gyilkosság történt Pécsett, a 15 éves Bicskei Alexandra fejét szétverte támadója.

  A gyanúsított a lány 18 éves barátja, K. Dániel, a rendõrség hamar elfogta a fiatalembert.

 • Ittasan, jogosítvány nélkül vezetett - ismét elkapták

  Az öt kiskorú gyermekét nevelõ férfinak soha nem volt jogosítványa és az általános iskolából is csak hat osztályt sikerült elvégeznie.

  Ennek ellenére vásárolt magának egy Opel Corsát. Több alkalommal eltiltották már a jármûvezetéstõl, legutóbb idén májusban egy évre.

  Két hónap sem telt el, amikor – bevallása szerint – három deci pálinka elfogyasztása után volánhoz ült, de Arló községben igazoltatta a rendõrjárõr, majd vérvételre bevitték és õrizetbe vették.

 • Motorkereskedésbe csapódott egy Lamborghini

  Drága és látványos balesetet szenvedett egy Lamborghini Murcielago az olaszországi Comóban. A szupersportkocsi vezetõje elveszítette uralmát a lóerõk felett és egy BMW motorkereskedésbe csapódott, ahol nyolc új motorkerékpárt és a kereskedés egy részét tette használhatatlanná.
  A Lamborghini is összetört, de a sofõr megúszta az óriási kárral járó balesetet.A szemtanúk szerint a megengedettnél jóval nagyobb tempóval haladó szuperautót megdobta egy úthiba, amelynek következtében a sofõr elvesztette uralmát a gép fölött.

 • Tragédia - szarvastehén ugrott a busz elé

  Egy ember meghalt, harminc pedig megsérült, amikor szarvastehén csapódott egy távolsági busz sofõrfülkéjébe. F. Gábor akkor vesztette életét, amikor menteni próbálta az árokba boruló buszt.

  Mint minden reggel, 2011 szeptember 5.-én hétfõ hajnalban is munkába indultak a Salgótarjánból Budapestre tartó busz utasai.

  A jármû azonban Jobbágyinál nem jutott tovább: a 20-as kilométerkõnél egy hatalmas szarvastehén ugrott a busz elé, majd becsapódott a sofõrfülkébe.

 • A 10 leghírhedtebb nõi bûnözõ

  Vajon csak az elmúlt években terjedt el a világon a nõi bûnözés vagy mindig is meghatározó szerepük volt a "sötét oldalon"? Egy biztos: az itt felsoroltakra sokáig emlékezni fognak.

  Ám még ha feltételezzük is, hogy a nõk valamilyen oknál fogva kevésbé hajlamosak a deviáns viselkedésre, mint a férfiak, a jelenség akkor is létezik, és nem hagyható figyelmen kívül.

 • Az alvázon kapaszkodott a határsértõ

  Egy kamion alvázára kapaszkodva próbált Magyarországra bejutni egy török férfi a nagylaki határátkelõhelyen szombaton késõ este.

  A határrendészek a közös magyar-román ellenõrzési ponton átvizsgálták a kamiont.

  Ekkor látták meg a török férfit, aki a vontatmány alvázára kapaszkodott fel még Romániában, és így felkapaszkodva akart átkelni a határon.