2020.12.04. - Borbála, Barbara

Romagyilkosságok: Már készülnek a következõre?

Romagyilkosságok: Már készülnek a következõre?
Már két esetben használták azt a sörétes puskát, amely hétfõre virradóra egy 45 éves roma asszony halálát és kislányának életveszélyes sérüléseit okozta, jelentette be Bencze József országos rendõrfõkapitány szerdán.

A rendõrök szerint legalább négyen vannak abban a bandában, amelynek tagjai eddig hét ember életét vették el.

Kislétán a gyilkosság elõtt másfél órával rendõrök járõröztek.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
Eddig komoly akarategységben dolgoztak a romák támadói, de a nagycsécsi gyilkosság után ez feltehetõen megtört, ezért a rendõrség minden jogi lehetõséget felajánl annak a cinkosnak, aki feladja magát, derült ki Bencze József országos rendõrfõkapitány szerdai, az Országos Rendõr-fõkapitányság Teve utcai épületében tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A rendõrség vezetõi a megyei cigány önkormányzatok elnökeivel, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel valamint Teleki László kormányzati romamegbízottal együtt tanácskozást tartottak az épületben.

Bencze József új információkat közölt a nyomozás állásával kapcsolatban. Elhangzott, hogy feltehetõen legalább négyen ismerik a gyilkosok kilétét, a rendõrség ugyanis az egy éve tartó gyilkosság- és támadássorozatban az egyik helyszínen négy különbözõ ember nyomait rögzítette, máshol egy illetve két ember nyomára bukkantak.

Kislétán hétfõre virradóra egy 45 éves roma asszonyt meggyilkoltak, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették. Bencze József a történtek elõzményeként elmondta, hogy 22:30 kor még egy négytagú rendõrjárõr is végigment a falu utcáin, de a gyilkosok éjfél után így is lecsaptak áldozataikra. A fõkapitány bejelentette, hogy egy támadássorozat részének tekintik a kislétait, ugyanis a fegyverszakértõ megállapította, hogy Kislétán talált lövedéket olyan puskából lõtték ki, amelyet két másik - meg nem nevezett - helyszínen is használták. A rendõrség 100 fõs nyomozóegysége további húsz elemzõvel egészült ki, akik összesen 4 millió telefonhívást, 1,8 millió, autópályán készült felvételt, 160 ezer rendõri intézkedést ellenõriznek.

A kilenc támadásból hat vasárnapról hétfõre virradóra történt. A rendõrség szerint fel kell tûnnie, ha hozzátartozónk kimarad éjszakánként, megváltozott a viselkedése, ezért arra kért mindenkit, hogy forduljon rendõrséghez ilyen esetben, "ha nincs összefüggésben az üggyel, bocsánatot kérünk", mondta. A rendõrfõkapitány szerint ugyanis nincs okuk feltételezni, hogy a gyilkosok abbahagyják ezt a "szennyes munkát", szerintük addig gyilkolnak, amíg a rendõrök el nem kapják õket. "Félnek a lebukástól, de már készülnek a következõre" - véli Bencze.

A rendõrök a roma szervezetek bevonásával február óta feltérképezték a veszélyeztetett településeket és közbiztonsági háló hoztak létre, mondta Bencze, aki elismerte, a veszélyeztetett települések között Kisléta nem szerepelt. A rendõrség segítséget kért az Interpoltól és a szomszédos országoktól is információkra számítanak. "Egyetlen információt sem engedünk ki a kezeink közül", hangsúlyozta a fõkapitány, aki utalt a móri vérengzésre, amelynél fél órával a gyilkosság után rendõrök a valódi tetteseket is megállították, de az intézkedõ rendõr rossz dátumot írt be a lapra, így a gyilkosok elkerülték a beszámoltatást. Most az esetek elõtt egy héttel és utána lévõ rendõri intézkedéseket is vizsgálják.

A rendõrök szeretnék megértetni a lemészárolt családokkal, hogy õk maguk is eltûntetnek nyomokat, ha tömegesen megjelennek a vérengzés helyszínén, mondta a rendõrfõkapitány. Bencze a lehetséges "számtalan verzió közül" motivációként megemlítette, hogy a gyilkosokat bosszúvágy is hajthatja, mert esetleg korábban romák követtek el ellenük bûncselekményeket. 1300 ilyen ügyet vizsgálnak, mondta.

A rendõrfõkapitány szerint ez egy presztízsügy, amely a határokon is túlnõtt már. Szerinte a romák támadói a demokráciát támadják. Teleki László romaügyi kormánymegbízott jelezte, a kabinet minden forrást megad a rendõrségnek a nyomozás sikeres lezárásához. Felhívta a figyelmet, hogy a prevenció legalább olyan fontos, mint maga a nyomozás, ezért bejelentette, hogy a kis településeken vegyes õrségeket alakítanak.