2020.12.04. - Borbála, Barbara

Helyzetbe hozott pedofilok

Helyzetbe hozott pedofilok
Nyomasztó teher a titkolt hajlam

A gyerekek elleni szexuális cselekedetekre, a pedofil esetekre botrányos ügyek egész sora irányítja a közfigyelmet. Világszerte, és sajnos, Magyarországon is.

A szexuál-pszichológus szerint a perverz bûncselekmények hátterében legtöbbször föllelhetõ a családi élet rendezetlensége, de az sem ritka, hogy aljas szándéktól vezetve vádolnak valakit fiatalkorú szexuális zaklatásával.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
A pedofília olyan szexuális perverzió, amikor a felnõtt a gyerekhez nemi kielégülés céljából közeledik. A gyerek elleni szexuális abúzus, visszaélés súlyos bûncselekmény, áldozatai kisfiúk és leányok egyaránt lehetnek. A pedofíliának egyes kutatók szerint jellemzõ rizikófaktorai: ha a gyermeknek nevelõapja van; ha a gyermek anyjától különváltan él; ha az anya iskolázatlan vagy aluliskolázott; ha a szülõk valamelyike szexuálisan büntetendõ életmódot folytat vagy olykor ilyen magatartást tanúsít; ha gyermekével nem törõdik.

Sajnos, a szülõ és gyermek nemi kapcsolata egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk, holott szinte jóvátehetetlen hatással van nemcsak a gyermekre, a gyerek énképének kialakulására, s majdani szexuális magatartására, hanem az egész család életére, sorsára. Egy példa erre: egy hétéves kislány elkezdett panaszkodni édesapjának, hogy a nyáron, amikor nagyszüleinél nyaralt, a nagyapja furcsa játékokat kezdett vele játszani. A szülõk elváltan éltek és a kislány ugyanezt elmesélte édesanyjának is, aki feljelentette a nagypapát szexuális erõszak gyanújával. Rendõri kivizsgálás, pszichológiai vizsgálat és családi botrány középpontjába kerültek, végül is elköltöztek az adott városból.

A szakemberek tapasztalata, hogy a pedofíliát a társadalmi tudat csak elítélni képes, de segíteni nem, és igazán a változás lehetõsége sem adott. Ugyanakkor, más szenvedélybetegségekkel küzdõk terápiás kezeléséhez a társadalom intézményesen nyújt segítséget. Magyarországon - óvatos becslések szerint is - évente több ezerre tehetõ az ilyen cselekmények száma. A pedofil beállítottságúak ideig-óráig kontroll alatt tudják tartani ezt a hajlamukat; titkolóznak, szégyenkeznek, de nincs kihez fordulni segítségért, hogy megszabaduljanak e nyomasztó tehertõl.

Megtörténik olykor, hogy alantas anyagi vagy más érdekbõl ártatlan személyeket vádolnak, sõt büntetnek meg pedofília címén. Megtörtént, hogy egy apa - az anya tudtával - a 12 éves kislányukat rendszeresen - különösen ittas állapotban - szexuálisan zaklatta. Amikor a kislánynál terhesség gyanúja merült fel, az anya megijedt. Bevádolta a kislány idõsebb játszótársát azzal, hogy õ erõszakoskodott a kislánnyal, s ez a fiatalember börtönbe került. A bírósági fellebbviteli eljárás során, a pszichológus szakértõ vizsgálatai nyomán derült ki az igazság.

A jogi és pszichológiai szakértõk számos esettel bizonyíthatják, hogy az anyagi érdekeken túl, a bosszú és más sötét titkok késztetnek embereket arra, hogy nem valós pedofil cselekedetekkel vádolnak meg embereket, többnyire családtagokat, s kiteszik õket a bûnüldözõ szervek eljárásának. Megtörtént, hogy egy nagycsaládos apát a rokona azzal vádolta meg, hogy édes lányát - aki hatéves volt akkor - többszörösen megerõszakolta. A tanúkihallgatásokon a vallomások - a testvérek, sõt az anya részérõl is - megerõsítették ezt. Habár a kislányon az orvosi vizsgálatok semmiféle nemi aktus nyomát nem lelték, a vallomások mégis hihetõvé tették az apa cselekedetét. A háttérben bosszú és gyûlölet húzódott az apa és férj iránt, a családtagok megtorlásként vallottak rá. Az apa ártatlanul kilenc évet kapott, s ebbõl jó idõt le is töltött, míg végül - hosszas pszichológiai vizsgálatok után megállapították, hogy a bûncselekményt nem követte el. Így rehabilitálták.

A pedofília veszélyes állapotát gyakran az idézi elõ, hogy a szülõk gyermekükkel csábítóan viselkednek. A szülõ-gyerek kapcsolatban a szeretet kinyilvánítására szüksége van a gyereknek, de meg kell húzni a határokat, és azokat következetesen respektálni. Egy ölelés, egy simogatás nagyon jót tesz a gyereknek, attól függetlenül, hogy ennek némi szexuális aláfestése is van. De, egy ponton meg kell állni. A serdülõ lány gyorsan kialakuló nõies formái kísértésbe vihetik a szülõt, esetleg a szexuálisan kielégítetlen, rossz házaséletet élõ vagy elvált apát. Jó ízlésre és helyes ítéletre van itt szükség. Egy szülõ nem tévedhet abban, hogy mikor kell elfordulni, mikor kell kimenni a szobából, mikor kell kibontakozni az ölelésbõl, vagy milyen puszit kell adni! Gyerekünk esetleges, rejtetten szexuális tartalmú közeledését sem szabad félremagyaráznunk. A szülõké a felelõsség, hogy megõrizzék a normális szülõ-gyermek kapcsolatot.

dr. Takács Ilona