2020.12.04. - Borbála, Barbara

A Biztonságos tanévért 2008/09.

A Biztonságos tanévért 2008/09.
Nemsokára véget ér a szünidõ, megkezdõdik a tanév. Reggel és a tanítás után az iskolások közül sokan egyedül indulnak útnak.

Nagyon fontos, hogy azok a gyerekek, akik reggel útnak indulnak, biztonságban haza is érkezzenek. Ezért a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Szolgálatának munkatársai szeretnék felhívni a figyelmet néhány elengedhetetlenül fontos dologra.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
Saját életünk és testi épségünk megóvása az elsõdleges. Be kell tartani a közlekedési szabályokat, figyelni kell magunkra és az úton közlekedõkre egyaránt.

A tömegközlekedési eszközökön különösen kell figyelni a táskákra, a benne lévõ értékekre. A hátizsákot minden esetben le kell venni és jól láthatóan tartani, hiszen vannak erre specializálódott tolvajok, akik a táskák zsebébõl pillanatok alatt bármit kivesznek. Mire észbe kapunk már késõ. Õk leszállnak és velük együtt eltûnnek eltulajdonított értékeink is.

Egyre több diák viszi magával az iskolába nagy értékû mobiltelefonját vagy az mp 3 lejátszóját. Napjainkban már szinte versenyeznek egymással a fiatalok, hogy kinek van értékesebb, okosabb mobilja, lejátszója.

A nadrágzsebbõl, a táska oldalzsebébõl kiesõ vagy a más által eltulajdonított telefont a szülõk nehezen pótolják, és az iskolának is plusz munkát ad a kereséssel kapcsolatos feladat.

Fontos tudni, hogy nem csak áldozattá, de könnyen elkövetõvé is válhat az ember!

Sok fiatal tévesen úgy gondolja, hogy a közterületen lévõ padnak, a játszótér hintájának, csúszdájának nincs gazdája, ezért arra nem is kell vigyázni, hiszen azok megrongálását senki nem kérheti számon rajtuk. Ez tévedés, mert a rongálással okozott kárt a tulajdonos megtéríttetheti.

Játékból, poénból vagy csak a barátok elismerésének kivívása miatt a diáktársakat bántani, fájdalmat, sérülést okozni mások testi épségét, egészségét veszélyeztetni, mástól az értékeit elvenni veszélyes és büntetendõ. A 14. életévüket betöltött gyerekek már fiatalkorúnak számítanak, így akár büntetõjogi felelõsséggel is tartoznak, könnyedén válhatnak bûncselekmények elkövetõivé is.

A rendõrség prevenciós oktatással foglalkozó munkatársai rendszeresen járnak az ország általános és középiskoláiba, ahol a D.A.D.A. és ELLEN-SZER Programok egyik fontos szeleteként a drogokról és a kábítószerek hatásairól tartanak felvilágosító órákat.

Abban az esetben, ha - akár az utcán, akár az iskolában vagy annak közvetlen közelében - számotokra ismeretlen eredetû, alakú, formájú tablettát, port vagy gyanús édességet ajánlanak kipróbálásra, azt haladéktalanul jelezzétek egy számotokra ismerõs felnõttnek. (szülõ, pedagógus, rendõr)

A dílerek, - akik gyerekeknek kábítószert ajánlanak kipróbálásra - elsõdleges célja az anyagi haszonszerzés, a gyerekek rászoktatása a kábítószerek fogyasztására. Ezért a rendõrségnek õket a lehetõ leghamarabb el kell fognia.

Fontos, hogy az iskolások ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyekrõl segítséget kérhetnek:

Rendõrség: 107
Segélyhívó: 112

Biztonságos tanévet kívánunk:

Pest megyei Rendõr-fõkapitányság
Bûnmegelõzési Osztály munkatársai