rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Torkán ragadta és a falhoz szorította diáktársát

 • Falhoz szorította és ki akarta rabolni társát egy kaposfõi diák. A támadás az óraközi szünetben az iskola WC-jében történt. A torkánál fogva falhoz szorította diáktársát egy 16 éves nyolcadikos diák a kaposfõi iskolában - közölte a Kaposvári Rendõrkapitányság sajtóügyelete. A támadó diáktársa pénzét követelte, majd miután nem kapott pénzt, elengedte társát. A támadás még január 27-én délután, tanítási idõ után történt, az iskola igazgatója másnap jelentette az esetet rendõrségen. A kadarkúti rendõrõrs rablás kísérlete miatt indított eljárást.

  Ami nyilvánosságra kerül, az csak a jéghegy csúcsa.

  Az iskolai agresszió leginkább a szakképzõkben van jelen, állítja az ombudsman az iskolai erõszakról nemrég készített országos felmérés alapján. Egy kanizsai iskolában például az jelenti a visszatartó erõt, hogy a rendõrség rendszeresen tart tájékoztatást az iskolában arról, milyen büntetési tételeket vonnak maguk után bizonyos cselekmények.  Két évvel ezelõtt országos felháborodást váltott ki, mikor kiderült, hogy a tanórán egy diák bántalmazta tanárát. Azóta egyre több hasonló, iskolai erõszakkal kapcsolatos esetre derült fény, elég csak a tavaly tavasszal történt zalaegerszegi vagy a közelmúltban kitudódott szekszárdi esetre gondolni. A verést a diákok mobiltelefonnal is rögzítették, amelyek videomegosztó portálokra is felkerültek.

  Egy, a közelmúltban készített felmérésbõl - melynek keretében több mint 4000 diákot és közel 1000 pedagógust kérdeztek - megdöbbentõ adatokra derült fény. Például, hogy iskolai verekedésben minden tizedik diák részt vett már, vagy hogy a tanulók közötti verbális agresszió szinte mindennapos. A diákok kedvelt agressziós tettei közé tartozik a kiabálás, a megszégyenítés és a kiközösítés. Ez utóbbi - a felmérés szerint - elsõsorban a lányok fondorlatos módszere.

  A kutatók a különbözõ intézménytípusok alapján is találtak eltéréseket. Ezek szerint a tanárokkal szembeni tekintélytisztelet a gimnáziumban a legalacsonyabb, míg a szakiskolában a legmagasabb. Az egyes iskolatípusoknál a fegyelmezés módszerei, eszközei is eltérnek, gimnáziumban általában szóban igazítják helyre a rendbontókat, a szakközépiskolában elégtelent adnak ugyanezért, míg a szakiskolában inkább kiküldik a tanulót az óráról.

  "A diákok közti verbális agresszió ma már mindennapos, de a fizikai erõszak is egyre keményebb - ismerte el Bene Csaba, a kanizsai Zsigmondy-Széchenyi SZKI igazgatója, aki szerint a fiatalok sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy amit tesznek, az rossz. - Ezért is örülök, hogy a rendõrség rendszeresen tart tájékoztatást az iskolában, melynek során elmondják, milyen büntetési tételeket vonnak maguk után bizonyos cselekmények."

  "Úgy látom, ennek azért van visszatartó ereje - tette hozzá. - Sok gyereknek elkerekedik a szeme, mikor kiderül, hogy a csicskáztatás, a másik megszégyenítése, megverése vagy a pénzkéregetés adott esetben kimeríti a testi sértés, illetve a zsarolás fogalmát. Persze van, akire ez sem hat, a rendszeresen renitenskedõk elõbb-utóbb végigjárják a büntetési ranglétrát, amelynek fegyelmi és áthelyezés a vége. Ilyesmire sajnos ebben a tanévben is volt példa, az illetõt zsarolás, verekedés miatt kellett eltávolítani.

  Amúgy a Zsigmondy-Széchenyi SZKI-ban az osztályfõnöki órák keretében is szó esik az iskolai agresszivitásról. Ottjártunkkor éppen az egyik kilencedikes osztályban beszéltek a témáról, sõt: szituációs feladatokat is kaptak a fiatalok. Bene Csaba szerint a diák-tanár, illetve a tanár-szülõ konfliktus jóval ritkább, mint ahogy a rongálás sem jellemzõ. Az intézményben felszerelt beléptetõ-, illetve kamerarendszer általában kiszûri, megakadályozza az ilyen cselekményeket.  De mit lehet tenni az egyre erõsödõ iskolai agresszió ellen, felkészültek-e a tanárok az ilyen stresszhelyzetekre? "Azt próbálom megtanítani a pedagógusoknak, miként tudják kezelni, illetve megoldani az efféle szituációkat - szögezte le dr. Nagy József pszichológus, aki korábban rendõrként dolgozott. - Az agresszió a diákokból és a tanárokból is nagyfokú stresszt vált ki, az pedig erõs indulatokat gerjeszt. Ilyen állapotban egyik fél sem képes tiszta fejjel, racionálisan gondolkodni, éppen ezért az esetek zömében megoldás sem születik. Ahhoz elsõként az érzelmi szintet kell csökkenteni."

  "Hogyan lehet ezt elérni? Nincsenek sablonok, hiszen minden szituáció más, ám az fontos, hogy a pedagógus visszajelzést adjon a diáknak arról az agresszív cselekményrõl, amit tesz - magyarázta a pszchológus. - Példának okáért azt mondja neki: Értem, hogy te most fenyegetsz, sértegetsz engem. Ez a fajta racionalitás általában csökkenti az érzelmi szintet, s úgynevezett belátásos helyzetet teremt, mely lehetõséget ad késõbb az eset nyugodt átbeszélésére."

  A pszichológus szerint elméletben nem lehet elsajátítani a konfliktushelyzetek kezelését, a mindennapi életbõl vett szituációs gyakorlatok viszont sokat segíthetnek abban, hogy a pedagógusok is elkerüljék a lelki, vagy roszszabb esetben a testi sérülést.

  Gublicza Balázs egyike azoknak a nagykanizsai pedagógusoknak, akik részt vettek dr. Nagy József pszichológus 80 órás akkreditált képzésén. A fiatal tanár szerint a konfliktushelyzetekben valóban az az elsõ számú szabály, hogy nyugodtan, higgadtan kezeljék a szituációt.  "Ez a módszer már többször is bevált, de csak tûzoltást jelent - vélekedett a tanár, aki szerint fontos lenne, hogy a konfliktus- és stresszhelyzetek kezelése is beépüljön a pedagógusok képzésébe. - Sokkal többet kellene foglalkozni a megelõzéssel, ám ezt egyedül képtelen megoldani az iskola. A gyerek a családi mintát hozza magával, úgy viselkedik, ahogy otthon látja."

  "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az általános iskolában nem találkozunk agresszióval, igaz, nálunk jóval kisebb mértékben jelentkezik ez a probléma, mint a középiskolákban - árulta el Kalamár Márta, a kanizsai Bolyai János Általános Iskola igazgatója, aki szerint kollégái is érzik, hogy folyamatosan romlik a helyzet. - A gyerekek egyre öntudatosabbak, önérzetesebbek, ez pedig gyakran tiszteletlenséghez vezet. A szülõk nélkül ezeket a magatartásbeli vadhajtásokat lehetetlen lenyesegetni , ám sokszor a szülõ is ellenséget, nem pedig partnert lát a pedagógusban."

  A Bolyai-iskola egyébként a közelmúltban elnyerte az Erõszakmentes iskola címet, amihez egy biztonsági stratégiát is ki kellett dolgozni."A következõ tanévtõl számos olyan programot szeretnénk megvalósítani, ami közvetve segíthet az iskolai agresszió visszaszorításában. Így például rendszeresek lesznek a rendõrségi tájékoztatók, létrehozunk egy panaszládát is, illetve újításként, stresszoldás gyanánt a zeneterápiát is bevezetjük.

  Az országos felmérés adataira hivatkozva az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos nemzeti stratégia elkészítésére tett javaslatot.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kétszer hajtott át saját feleségén

  Figyelmetlenségbõl kétszer áthajtott a feleségén egy 85 éves autós.

  Figyelmetlenség.

  Súlyosan megsebesítette feleségét egy 85 éves férfi, aki hátramenetben, majd elõremenetben is keresztülhajtott az aszonyon - közölte a német rendõrség.

  A férfi nem vette észre, hogy a felesége az autó mögött áll, és tolatás közben fellökte, majd áthajtott rajta, eltörve a 85 éves nõ mindkét lábát.

 • Hasba szúrta barátját egy román férfi - két napig élt együtt a holttestel

  Részeg italozás közben leszúrta barátját egy román férfi Helvécián.

  Hihetetlen a sztori.

  A gyilkos, Nicolae két nappal a döfés után hívott csak segítséget, azt állította: napok óta fájt a komája hasa, beteg volt, és szombat reggelre váratlanul meghalt.

  Hogy a férfi mikor halt meg, csak a boncolás állapítja meg – tájékoztatta a Borsot Magony Andrea százados, a Bács- Kiskun Megyei Rendõr-Fõkapitányság ügyeletese.

 • Brutálisan összeverte gyermekét egy fiatal nõ

  A fiatal nõt idegesítette az újszülött sírása, ezért brutálisan összeverte. Élete végéig börtönben maradhat. Akár életfogytig börtönben maradhat az a lelketlen, brutális tiszakécskei nõ, aki a kisfiának szinte minden csontját összetörte. Henrietta egy éve van elõzetes letartóztatásban, a vádirat most készült el ügyében a Bács-Kiskun Megyei Fõügyészségen: kiskorú veszélyeztetése és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete miatt kell bíróság elé állnia. Henrietta nemcsak az elsõszülött kisfiát verte meg többször is, hanem második gyermekét, az egy hónapos Mátékát is.

 • Rettegés a falvakban - bárkiért eljöhet az

  Tudják, milyen félelemben élni? A borsodi romák többsége tapasztalataink szerint pontosan tudja. Bár megfogalmazni nem nagyon tudták ékes szavakkal, de valami olyan érzés, mintha egy lenyelhetetlen gombóc volna állandóan az ember torkában. Ózdon a kisebbségi vezetõk úgy határoztak, nem bízzák magukat a sorozatgyilkosok orosz rulettjére, hanem önkéntes védelmi szolgálatot alakítanak.

  A munka feltétele: büntetlen elõélet és szociális segélyre jogosultság.

 • Durva! Megölte, majd megcsonkította gyermekét

  Otty Sanchez három hetes kisfiának megcsonkított testére a rokonok találtak rá hálószobájában. A nõt kivizsgálták, skizofréniában és szülés utáni depresszióban szenved.

  A gyermek apja azt szeretné, ha korábbi partnerét kivégeznék.

  „Nagyon kedves ember volt, és még mindig szeretem õt, de fizetnie kell azért, amit tett.”

 • Lecsaptak egy kábszerültetvényesre

  Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában és Magyarországon is foglalkozott kábítószer-terjesztéssel az a bûnszervezet, amelynek osztrák vezetõjét Magyarországon fogták el.

  Az 51 éves férfi Tapolcán és Zalahalápon termesztette az eladásra szánt marihuánát. A tapolcai ültetvényen fogták el õt és 28 éves szlovák élettársát, míg a másik termesztõ helyen egy 27 éves osztrák férfira csaptak le a Nemzeti Nyomozó Iroda kommandósai még decemberben. Az ügyrõl január 26-án, kedden tartottak tájékoztatót.

 • Zsarolás az iskolában

  Hónapok óta zsarolta osztálytársát a 16 éves tatabányai fiút. Ennivalót és cigarettát követelt tõle nap, mint nap. Elõfordult, hogy nem kapott, akkor a gyanúsított egy teniszütõvel verte meg a sértettet. 2009. szeptemberében kezdõdött a bûncselekmény-sorozat az egyik tatabányai iskolában. Új fiú került az osztályba, aki rossz módját választotta a beilleszkedésnek.

  A sértett elsõ ballépését használta ki a gyanúsított, aki már az iskolakezdés elsõ napjaiban ellógott az iskolából.

 • Szerencsét remélve élve temettette el magát - meghalt

  Csak egyetlen éjre temettette el magát babonából egy informatikus Oroszországban, ám örökéj lett belõle: megfulladt.

  A 35 éves férfi a fejébe vette, hogy ha eltemetteti magát élve egy éjszakára, akkor utána egész életében nagyon szerencsés lesz. Egy barátját kérte meg sírásójának. A rögtönzött koporsóba lyukakat fúrtak, amelyeken keresztül szívószálak meredtek ki a földbõl, hogy az elevenen eltemetett levegõt kapjon. Maga mellé vett még egy üveg vizet és egy mobiltelefont is, hogy ha bármi baj van értesíteni tudja cimboráját.

 • Tûzgolyó lett az autóból - fotók

  Sármellék - Pillanatok alatt égett porrá vasárnap délután egy többmilliós terepjáró.

  A vezetõ füstöt érzett, lassított, a következõ pillanatokban pedig már méteres lángok csaptak fel az utastérbõl. Hiába értek a lánglovagok azonnal a helyszínre, az autó szinte teljesen megsemmisült.

  A mûszaki szakember szerint az új autókba szerelt zajcsökkentõ anyagok rendkívül tûzveszélyesek.

 • Babakocsijában égett halálra egy csecsemõ

  Égési sérülések miatt vesztette életét egy három hónapos csecsemõ Nyírbátorban - közölte a rendõrség.

  Életét vesztette a gyerek.

  A vizsgálat jelenlegi állása szerint a kisfiút az anyja felügyelet nélkül hagyta otthon két, szintén kiskorú testvérével együtt.

  A legkisebb gyerek babakocsiban feküdt, amely feltehetõen a mellette felállított hõsugárzótól kapott lángra.

 • Erõszakos rabló tartja rettegésben Pápát - képpel

  Egyik áldozatát megkötözte

  Egy ismeretlen férfi tartja rettegésben a Pápán és környékén élõket. Az éjszaka leple alatt elsõsorban idõs és egyedül élõ nõket rabol ki, saját otthonukban. December 29-e óta eddig ötször támadott az ismeretlen. A rendõrség mindenkit arra kér, éjjelre jól zárják be a házakat, a redõnyöket húzzák le és, ha bármi gyanúsat tapasztalnak, hívják õket. A Veszprém megyei rendõrfõkapitány félmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetõnek.

 • Késelések hétvégéje Gyõr-Mosonban

  Az utolsó hírek szerint stabil az állapota annak a fiatal nõnek, akit élettársa késelt meg Gyõrben, még 2010.01.02-án délután. Az év elsõ hétvégéjén több embert is megszúrtak Gyõr-Moson-Sopron megyében. Szintén szombat délután két gyõri párnál került elõ kés, Rábapatonán pedig egy középkorú nõnek megvágta az arcát egyik ismerõse.

  Gyõrben egy 30 év körüli fiatal párnál fajult a vita odáig, hogy albérletükben a férfi kést ragadott. Több helyen megszúrta a nõt, akit most a gyõri Petz Aladár Megyei Kórház intenzív osztályán kezelnek.

 • Elhibázott volt a tavalyi dunaszerdahelyi rendõrattak

  Szakmailag elhibázott volt a tavalyi dunaszerdahelyi rendõrségi beavatkozás a DAC-Slovan labdarúgó mérkõzésen – jelentette ki Ján Kovarcík, a szlovák parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke csütörtökön Pozsonyban. Az attakot a mérvadó szlovák politikusok közül elsõként bíráló Kovarcík szerint csoda, hogy az emberek nem zuhantak le a lelátóról. A szlovák nemzetiségû politikusok eddig szinte kivétel nélkül védték a dunaszerdahelyi beavatkozást, amelynek során több magyarországi szurkoló is megsérült.

 • Meggyilkolták az MKB Veszprém beállósát

  Egy harmincfõs társaság támadt az MKB Veszprém kézilabdacsapatának játékosaira egy szórakozóhelyen. Az összetûzésben a csapat 26 éves román Marian Cozmát szíven szúrták, õ a kórházban életét vesztette.

  A veszprémi kézilabdacsapat válogatott játékosának, Iváncsik Gergõ gyermeke született, ezt ünnepelte meg a gárda szombatról vasárnapra virradóra a veszprémi Patrióta Lokálban– mondta el a tragikus estérõl Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke.

 • Kivégezték a tuning-Porschék királyát - celofánba csomagolva találtak a testére

  A tuning-Porschék királyának testét celofánba csomagolva találták meg Dél-Afrikában.

  A Gemballa Automobiletechnik nyáron becsukta a kapuit, miután a tulajdonos, Uwe Gemballa hosszabb idõre eltûnt. Augusztus végén a céget új befektetõk megvásárolták, de Gemballa nem került elõ. A német milliomos holttestét Dél-Afrikában találták meg.

  A Stern magazin értesülései szerint a rendõrség úgy véli, a gyilkosság egy pénzmosási ügylethez köthetõ, melyhez köze a van a cseh alvilág egyik vezérének, Radovan Krejcirnek.

 • A Biztonságos tanévért 2008/09.

  Nemsokára véget ér a szünidõ, megkezdõdik a tanév. Reggel és a tanítás után az iskolások közül sokan egyedül indulnak útnak.

  Nagyon fontos, hogy azok a gyerekek, akik reggel útnak indulnak, biztonságban haza is érkezzenek. Ezért a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Szolgálatának munkatársai szeretnék felhívni a figyelmet néhány elengedhetetlenül fontos dologra.

 • Szeretetet vártak, szexuális zaklatást kaptak a gyerekek

  Két év börtönbüntetésre ítélték hétfõn annak a brit fennhatóság alatt álló Jersey szigetén mûködött gyermekotthonnak az egyik korábbi alkalmazottját, aki részt vett az otthonban lakó gyerekek molesztálásában.

  A 78 éves férfit már augusztusban bûnösnek találták három lány és két fiú bántalmazásában, akik az õ oltalmában álltak.

  "A gyerekek gondoskodást, szeretetet és ...".

 • Prostit akartak csinálni a 14 éves kislányból

  A fiatal egy nevelõotthonból szökött meg két társával, akik késõbb, két nagykorú fiúval, kihasználták õt, hogy pénzt keressen.

  Elfogta a rendõrség azt a négy fiatalt, aki a gyanú szerint fogva tartott, bántalmazott és prostitúcióra kényszerített egy intézetbõl szökött, 14 éves lányt Nagydoboson - közölte a rendõrség.

  A lány 2011 július 8-án két másik lánnyal együtt szökött el egy Fehérgyarmat közelében található gyermekvédelmi intézetbõl.

 • Akár életfogytig tartó büntetés is kiszabható

  Hétfõn kezdõdik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon a 2006. október közepén történt olaszliszkai tragédia tárgyalása. Az ügyben nyolc személyt, köztük egy nõt és két fiatalkorú férfit, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bûntettével vádolnak. A bûncselekményre a büntetõ törvénykönyv 10-15 évig terjedõ vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását teszi lehetõvé.

 • Vb2010: Focimeccsért brutálisan meggyilkolták õket!

  Állig felfegyverzett katonák két embert szitává lõttek, tízet pedig letartóztattak Szomália iszlám szélsõségesek által irányított régiójában. Az ok: merték nézni a televízióban az Argentína-Nigéria vb-meccset…

  Döbbenetes hír érkezett Szomáliából, amely némileg sajnos árnyékot vet a jelenleg is zajló labdarúgó-világbajnokságra. Egy iszlám milicista szervezet tagjai rajtaütöttek egy társaságon a fõvárostól, Mogadisutól északnyugatra, Huruwaa közelében.