2021.09.21. - Máté, Mirella

A Halálbüntetés Elleni Küzdelem Világnapja

A Halálbüntetés Elleni Küzdelem Világnapja
Október 10. a Halálbüntetés Elleni Küzdelem Világnapja, amelyet tavaly az Európa Tanács a halálbüntetés elleni küzdelem európai napjává is nyilvánított.

A világnap arra emlékeztet, hogy a halálos ítélet a legalapvetõbb emberi jogot, az élethez való jogot sérti, s hogy helyrehozhatatlan büntetési forma, mert egyetlen büntetõjogi rendszer sem képes kizárni annak kockázatát, hogy ártatlanokat ítéljenek el. A világnap azért került október 10-re, hogy arányosan essen az emberi jogok napjai - június 26., A kínzások áldozatainak emléknapja és december 10., Az emberi jogok napja - közé.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet állásfoglalása szerint "nem állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, melyek azt igazolnák, hogy a halálbüntetés hatékony eszköze az erõszakos bûncselekményektõl való elrettentésnek." A szervezet idén is felszólította a világ kormányait, hogy "egyszer s mindenkorra" töröljék el a halálbüntetést.

A világon elõször 1786. november 30-án, a Toscanai Nagyhercegségben törölték el a halálbüntetést. A példát azóta a világ államainak több mint felében követték, s több ország moratóriumot vezetett be a kivégzésekre, azaz felfüggesztette végrehajtásukat.

Tavaly 51 országban 3347 személyt ítéltek halálra. Az Amnesty International kimutatása szerint az ismertté vált kivégzések száma a világban 2007-ben meghaladta az 1200-at, ez kevesebb az elõzõ évieknél. A valóságos szám azonban ennek többszöröse is lehet, Kínában például államtitoknak számít a kivégzések száma, s bár ez a legfelsõbb bíróság által kezdett felülvizsgálat nyomán csökkent, becslések szerint így is mintegy hatezer emberen hajtották végre a halálos ítéletet.

2007-ben az ismertté vált kivégzések 88 százalékát öt országban - Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban - hajtották végre. Japánban tavaly minden eddiginél több, 46 embert ítéltek halálra és kilenc kivégzést hajtottak végre, ami 1980 óta szintén a legnagyobb szám. Európában egyedül Fehéroroszországban létezik még halálbüntetés, az amerikai kontinensen 2003 óta egyedül az Egyesült Államok hajtott végre halálos ítéleteket.

Magyarországon az Alkotmánybíróság állásfoglalása nyomán 1990-ben törölték el a halálbüntetést. 2007. december 18-án New Yorkban az ENSZ-közgyûlés az Európai Unió és további 60 állam elõterjesztésére ajánlás jellegû, de erkölcsi súllyal bíró határozatot hozott a halálbüntetések végrehajtásának befagyasztásáról.

A világnap alkalmából szerte a Földön több millió ember vesz részt különbözõ rendezvényeken, koncerteken, tévévitákon, demonstrációkon azért, hogy ne lehessen senkit - fõleg ne gyermekeket - törvényes úton se megölni.