2021.09.21. - Máté, Mirella

Csaknem 90 ezer rabot bántalmaztak szexuálisan Amerikában

Csaknem 90 ezer rabot bántalmaztak szexuálisan Amerikában
Az amerikai fogházakban a rabok 4,4 százalékát, a börtönökben pedig 3,1 százalékát, összesen 88.500 embert bántalmaztak szexuálisan rabtársaik vagy õreik egy év leforgása alatt. A felmérésben megállapították, hogy a nõi rabokat több mint kétszer akkora gyakorisággal zaklatta a többi elítélt, mint a férfiakat. A rabtársa által elkövetett szexuális erõszak miatt feljelentést tett férfiak közül a büntetésüket fogházban töltõknek a 13, a börtönben ülõknek pedig a 19 százaléka már 24 órával azután áldozattá vált, hogy bekerült a büntetés-végrehajtás falai közé.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
A nõknél ez az arány mindkét szabadságvesztés-fokozat esetén 4 százalék volt.

"A probléma súlyosabb, mint gondoltuk" - szögezte le a jelentéssel kapcsolatban Pat Nolan, a rabokról és a családjaikról gondoskodó keresztény szervezet, a Prison Fellowship alelnöke.

Polgárjogi és vallási csoportok egy csoportja augusztusban levelet intézett Eric Holder igazságügyi miniszterhez, amelyben sürgették, hogy mielõbb vezettesse be a fegyintézetekben a nemi erõszak megelõzésére kidolgozott szabályzatot.

A börtönbeli erõszak kiküszöbölését célzó szabályzatra vonatkozó ajánlásokat 2003-ban dolgozta ki egy kétpárti kongresszusi bizottság, egy ugyanabban az évben elfogadott törvény alapján. Ez egyebek mellett elõírná, hogy a fegyintézetekben személyenként vizsgálják meg az elítéltek áldozattá válásának kockázatát, vezessenek be az erõszaktevõk megrendszabályozását célzó intézkedéseket, és viseljék gondját a támadást elszenvedõknek.

Holder egy nemrégiben írt levelében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült betartani a 2003-as törvénynek a szabályzat bevezetésének 2010. júliusi határidejére vonatkozó elõírását.