rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Kiállítással a diszkóbalesetek ellen

 • Share on Tumblr

  Budapest - A diszkóbalesetek megelõzése érdekében a fiatalokhoz és szüleikhez szóló kiállítás nyílt a Nyugati téri aluljáróban.

  Az egyik plakátokon tizen-huszonéves fiatalok mesélnek arról, hogy túléltek egy balesetet. Egy másikon arról számolnak be, hogy ismerõsük, barátjuk ivott a szórakozóhelyen, ennek ellenére utána kocsiba szállt, egy fának hajtott és ma tolószékben ül.

  A harmadik táblán motoros balesetekrõl készült fotók láthatók, míg egy másik kiállított táblán az elrettentõ baleseti statisztikákat tüntették fel.

  Évente körülbelül kétszázan szenvednek diszkóbalesetet. A rendõrség célja, hogy minél többen lássák a plakátokat, vegyenek magukhoz szórólapokat és okuljanak az elrettentõ példákból - mondta a kiállítás megnyitóján Bencze József országos rendõrfõkapitány.

  A diszkóbaleset kifejezést a média találta ki azokra az eseményekre, amelyekben a fiatalok a diszkóból hazafelé mennek és közlekedési balesetet szenvednek. A rendõrség azokat a tragédiákat sorolja ebbe a kategóriába, amelyek péntek és szombat éjjel következnek be, az áldozatok pedig olyan fiatalok, akiknek a vérében alkoholt vagy kábítószert találnak és útvonaluk kötõdik egy-egy szórakozóhelyhez.

  "Ezek a fiatalok 17 és 25 év közöttiek, akiknek nincsenek élettapasztalataik, nem tudják, hogyan kezeljék a diszkóban a társaságot és vannak közöttük olyanok, akik nem is fogyasztanak alkoholt, hanem csak a zenének a hatására nem tudnak átállni egy nyugodtabb, lassúbb közlekedési módra és ugyanúgy száguldoznak, mint ahogy a zene ritmusa ezt megkövetelte" - mondta a távirati irodának Komáromi Endre rendõrezredes, az Országos Rendõr-fõkapitányság Közlekedésrendészeti Fõosztályának vezetõje.

  A rendõrség "zéró tolerancia" programjának köszönhetõen 2008 elsõ három hónapjában jelentõsen javultak a baleseti statisztikák. A halálos balesetek száma 37 százalékkal, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 16 százalékkal, a könnyû sérüléssel járó baleseteké öt százalékkal, az alkoholfogyasztással összefüggõ balesetek száma 33,4 százalékkal, a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek száma pedig 5,4 százalékkal csökkent a 2007-hez viszonyítva - sorolta az adatokat Bencze József.

  Az országos rendõrfõkapitány hozzátette: a kedvezõ tendenciák ellenére mégsem dõlhetnek hátra. Ha az elsõ hónapban tapasztalt javulás tovább folytatódik, akkor is majdnem nyolcszázan vesztik életüket idén, több mint hétezren szenvednek súlyos sérüléssel és több mint 18 ezren könnyebb sérüléssel járó balesetet.

  A fiatalokat érintõ téma mellé állt Lola és Tóth Gabi. Mindkét énekesnõ részt vett a kiállítás megnyitóján és arról beszélt, hogy soha nem ülne autóba ittasan és ezt tanácsolja kortársainak is.

  A kiállítás három napon át látható a Nyugati téri aluljáróban, utána Kecskeméten mutatják be, majd minden megyében kiállítják többnyire a megyeszékhelyeken.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások