2020.12.04. - Borbála, Barbara

Saját sálja fojtotta meg a gokartozó lányt

Különös balesetben vesztette életét egy 15 éves brit állampolgárságú lány szerdán, Hongkongban - jelentette csütörtökön a kínai rendõrség. A lány, akirõl csak annyit közöltek, hogy Rose a neve, úgy halt meg, hogy rátekeredett gokartozás közben a jármû egyik kerekére a sálja, ami megfojtotta.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%
A mentõk eszméletlen állapotban szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. A 15 éves lány egy magániskola tanulója volt a kínai városban, és a barátaival versenyzett a Gyémánt parton lévõ gokart pályán. A rendõrség bejelentése szerint szemtanúk azt látták, hogy a lány jármûve felgyorsul, majd letér a pályáról, és pörögve megáll a füvön.

Barátai eszméletlen állapotban szedték ki a gokartból a lányt, akinek kék sálja tekeredett rá az egyik kerékre. A gyorsan kiérkezõ mentõvel kórházba vitték, de minden újraélesztési próbálkozás ellenére 45 perccel a baleset után meghalt.

A rendõrség bejelentése szerint a gokart pályát 11 évesnél idõsebbek használhatták. Elõírás, hogy jól átható helyen kint kell lennie egy táblának, rajta a betartandó szabályokkal, mivel a gokartok akár 100 kilométer per órás sebességgel is száguldhatnak. Ugyancsak elõírás, hogy a gokartosnak bukósisakot kell viselnie, és a jármû használata elõtt írásbeli vizsgát kell tennie, miután megtekintett egy videót a gokart biztonságos használatáról. Szintén elõírás, hogy a gokartosoknak be kell kötniük a hajukat, ha hosszú, és jelen kell lennie szülõnek vagy valakinek, aki figyeli a fiatal versenyzõt. Egyelõre nem tudni, hogy bármelyik szabályt megszegték volna a pálya üzemeltetõi.

2001-ben a szomszédos Makaóban történt hasonló baleset. Akkor egy 20 éves egyetemista lány sálja tekeredett a gokart egyik kerekére. A lány életben maradt, de súlyos agykárosodást szenvedett. A leghíresebb hasonló baleset 1927 szeptemberében történt. Isadora Duncan, a világhírû táncosnõ, a táncmûvészet megújítója, aki a francia tengerparton, Nizzában telepedett le, éppen egy megvételre kínált sportkocsit próbált ki, amikor hosszú selyemsálja a kerékre tekeredett és az megfojtotta.