rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Vezessünk óvatosabban a hõségben

 • Share on Tumblr

  Az elmúlt napokban több olyan halálos és súlyos kimenetelû közúti közlekedési baleset történt, amelyeknél nagy valószínûséggel szerepet játszott a kánikula emberi szervezetre gyakorolt hatása. Sokan nem tudják, de hõségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegrõl köztudott, hogy sokszor erõs szerepe van a balesetek létrejöttében. A napokig tartó hõség mindenkit megvisel, fiatalokat, öregeket, egészségeseket s betegeket egyaránt.

  A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérõ mértékben. Miután a hõséghez az egyének eltérõen alkalmazkodnak, önmagában ez is komoly veszélyt jelenthet a közlekedésben.

  A jármûvezetõk a hõségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek és sajnos sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség tehát a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

  A közvetett hatások között figyelembe kell vennünk, hogy a légkondicionáló készülékkel nem rendelkezõ gépkocsik vezetõi nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hõség ellen ”védekezni”. Ez szintén fokozza a balesetveszélyt.

  A gyalogosokról ugyancsak elmondható a figyelmetlen, bágyadt közlekedés. Ilyenkor kevésbé néznek körül az úttestre lépést megelõzõen. A tartós melegben a közlekedés résztvevõi között is jelentõsen megnõ a rosszullétek száma. Pl. a szív- és érrendszeri alapbetegséggel élõk esetében a növekvõ környezeti hõmérséklet esetében fokozódnak a tünetek, gyakrabban fordul elõ a vérnyomás hirtelen ’kiugrása’, esetleg szívelégtelenség. A tartós nagy melegnek sajátos hatása lehet az idegrendszerre és a lelkiállapotra is. A hõség gyengíti a szellemi erõkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, robbanékonyságot vált ki.

  A közlekedõk eltérõ idõjárás-érzékenysége nagy szerepet játszik a konfliktushelyzetek kezelésében, a balesetek kialakulásában. Sokaknál fokozottan jelentkezik a koncentráció hiánya, s ez a reakcióidõ növekedésében is mérhetõ. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnõ a hibalehetõség.

  Ne feledjék: a balesetek megelõzhetõk!

  A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, de emellett a ’mentális felkészülés’, a gyakorlat, a megváltozott idõjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is fontos.

  Aki nehezen viseli a meleget, ebben az idõszakban lehetõleg ne vezessen. Ha feltétlenül szükséges elindulnunk, akkor vezessünk kipihenten és gyakrabban álljunk meg pihenni, felfrissülni. Fogyasszunk kellõ mennyiségû folyadékot és mindig legyen hûtött ásványvíz, vagy üdítõital a gépkocsiban! Legyünk türelmesek, vezessünk kissé lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot.

  A napon álló gépkocsit indulás elõtt szellõztessük ki, menet közben használjunk légkondicionálót, vagy gondoskodjunk a levegõcserérõl, a friss levegõ utánpótlásáról!


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Három tinédzser kifosztott és agyonvert egy családapát

  Három tinédzsert tartóztattak le Amerikában, akik kirabolták és megöltek egy 63 éves családapát.

 • Papírból volt rendszáma

  Pechére egy gyalogos és kerékpáros ellenõrzõ akcióban bukott le az sofõr, aki Mercédeszéhez egy sima fehér papírtból gyártott rendszámot, mert azt bevonták a zsaruk.

 • 12 év után fogták el a rendőrök

  A férfit rendőrök várták a repülőtéren; Ausztráliában bujkált, a gyanú szerint több tízmillió forintot csalt ki ismerőseitől és üzleti partnereitől.

 • Lefülelt embercsempész Kiszomboron

  Tegnapi napon embercsempészet elõkészülete miatt indult eljárás egy török állampolgárral szemben Kiszomboron. Történt ugyanis, hogy a román határõrizeti szervek tegnap éjfél nem sokkal a magyar határ közelében elfogtak három török és egy bolgár állampolgárt.

 • HÉV-vezetéket loptak Dunaharasztinál, hatalmas a kár

  Többmillió forintos kárt okoztak ismeretlenek, akik HÉV-vezetéket loptak szerda hajnalban Dunaharaszti külterületén - közölte Székely Noémi, a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese.

 • Munka után áhítozik az eurómilliókat zsákmányoló tolvaj

  Visszasírja munkáját az a francia tolvaj, aki novemberben egy pénzszállító autóval és benne 11,6 millió euróval kereket oldott, és zsákmányának egy részét valószínûleg ma is biztos helyen rejtegeti.

 • Hegynek rohant a busz - 26 halott, 9 sérült

  Fékhiba okozta azt a szombati tibeti közlekedési balesetet, amelynek 26 halottja és kilenc sebesültje van - tájékoztatott vasárnap a Hszinhua hírügynökség.

 • Egy év börtön ebölésért

  Egy év börtönt kapott ebölésért egy férfi az Egyesült Államokban. A 21 éves New York-i illetõ a barátnõje kutyájával végzett elõre megfontolt szándékkal. Amikor tudta, hogy a lakásban nem lesz senki, odament és a kutya nyakörvét olyan erõvel rántotta meg, hogy eltörte az állat gerincét.

 • Melltartós csiki-csuki

  Elõbb melltartója miatt nem engedtek be egy börtönbe az Egyesült Államokban egy ügyvédnõt, utána meg annak hiánya miatt.

 • Édesanyjával együtt gázolták el Juttát a zebrán

  A Josh és Jutta zenekar nõtagját, Szeibert Juditot idõs édesanyjával együtt gázolták el. Mindketten a Baleseti Intézetben fekszenek, állapotuk nagyon súlyos. A zenésztárs, Josh számolt be az állapotukról.

 • Szemetesautó rakodóját gázolták el Kecskeméten

  A baleset Kecskeméten történt, a férfi súlyosan megsérült.

 • Elõzetesben a fiát megkéselõ férfi

  Elõzetes letartóztatásba vette a Szekszárdi Városi Bíróság azt a madocsai férfit, aki megkéselte a saját fiát - közölte a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság.

 • Csalás volt az egész nyugdíj-kiegészítés

  Csalók szedtek rá egy idõs házaspárt kedden Szarvason. Nyugdíj-kiegészítést ígértek, ám ötvenezer forinttal távoztak.

 • Fejtetõre állt az italtól, de tovább ivott egy új-zélandi férfi

  Fejtetõre állt autójával az italtól egy férfi Új-Zélandon, de aztán - kocsijába szorulva - tovább ivott, miközben a mentõit várta.

 • Léprecsalt narkótermesztõ

  Magához invitálón fogott el a rendõrség egy ismeretlen narkótermesztõt az Egyesült Államokban.

 • Postarablás Dunakeszin

  Betörtek Dunakeszi központi postájára, ahonnan nagyobb összegû pénzt vittek el - közölte a város rendõrkapitánya.

 • Két mázsa drogot szimatolt ki a "zöldfülû" rendõrkutya

  San Diego - Remekül kezdte munkáját egy rendõrkutya az Egyesült Államokban: már elsõ szolgálati napján, pontosabban éjén bõ két mázsa drogot szimatolt ki.

 • Verekedés a bíroságon

  Két család tagjai vitatkoztak össze Pécsett a bíróság épületében.

  Összeszólalkozott a megyei bíróság Rákóczi úti épületében két család, egy emberölés vádjával zajló per ítélethirdetését megelõzõen. Hajdu István, a bíróság sajtószóvivõje elmondta, az áldozat, valamint a vádlott rokonai között hangos szóváltás kerekedett, ezért a tettlegesség megelõzése érdekében értesítették a rendõrséget

 • Megcsapatta férjét árammal

  Árammal üttette meg férjét egy nõ az Egyesült Államokban, mert dühös volt rá, hogy elhagyta.

 • Ismeretlen okból futott ki az idõs nõ a vonat elé

  A helyszínen életét vesztette az az idõs nõ, akit szerdán este gázolt el a vonat, Keszthelyen.