rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Vezessünk óvatosabban a hõségben

 • Share on Tumblr

  Az elmúlt napokban több olyan halálos és súlyos kimenetelû közúti közlekedési baleset történt, amelyeknél nagy valószínûséggel szerepet játszott a kánikula emberi szervezetre gyakorolt hatása. Sokan nem tudják, de hõségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegrõl köztudott, hogy sokszor erõs szerepe van a balesetek létrejöttében. A napokig tartó hõség mindenkit megvisel, fiatalokat, öregeket, egészségeseket s betegeket egyaránt.

  A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérõ mértékben. Miután a hõséghez az egyének eltérõen alkalmazkodnak, önmagában ez is komoly veszélyt jelenthet a közlekedésben.

  A jármûvezetõk a hõségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek és sajnos sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség tehát a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

  A közvetett hatások között figyelembe kell vennünk, hogy a légkondicionáló készülékkel nem rendelkezõ gépkocsik vezetõi nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hõség ellen ”védekezni”. Ez szintén fokozza a balesetveszélyt.

  A gyalogosokról ugyancsak elmondható a figyelmetlen, bágyadt közlekedés. Ilyenkor kevésbé néznek körül az úttestre lépést megelõzõen. A tartós melegben a közlekedés résztvevõi között is jelentõsen megnõ a rosszullétek száma. Pl. a szív- és érrendszeri alapbetegséggel élõk esetében a növekvõ környezeti hõmérséklet esetében fokozódnak a tünetek, gyakrabban fordul elõ a vérnyomás hirtelen ’kiugrása’, esetleg szívelégtelenség. A tartós nagy melegnek sajátos hatása lehet az idegrendszerre és a lelkiállapotra is. A hõség gyengíti a szellemi erõkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, robbanékonyságot vált ki.

  A közlekedõk eltérõ idõjárás-érzékenysége nagy szerepet játszik a konfliktushelyzetek kezelésében, a balesetek kialakulásában. Sokaknál fokozottan jelentkezik a koncentráció hiánya, s ez a reakcióidõ növekedésében is mérhetõ. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnõ a hibalehetõség.

  Ne feledjék: a balesetek megelõzhetõk!

  A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, de emellett a ’mentális felkészülés’, a gyakorlat, a megváltozott idõjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is fontos.

  Aki nehezen viseli a meleget, ebben az idõszakban lehetõleg ne vezessen. Ha feltétlenül szükséges elindulnunk, akkor vezessünk kipihenten és gyakrabban álljunk meg pihenni, felfrissülni. Fogyasszunk kellõ mennyiségû folyadékot és mindig legyen hûtött ásványvíz, vagy üdítõital a gépkocsiban! Legyünk türelmesek, vezessünk kissé lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot.

  A napon álló gépkocsit indulás elõtt szellõztessük ki, menet közben használjunk légkondicionálót, vagy gondoskodjunk a levegõcserérõl, a friss levegõ utánpótlásáról!


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fizetés helyett levágták a kezét

  Kártérítésért perelte be korábbi megbízóit egy férfi, akinek ahelyett, hogy kifizették volna a munkabérét, egy fejszével csapták le a kézfejét.

 • Ittas söfõr miatt sínekre esett egy 5 éves gyerek

  Hétfõn este Tiszaföldvár belterületén lévõ vasúti átkelõhelynél, a fénysorompó tilos jelzésénél állt meg a 20 éves helybéli férfi egy 5 éves gyermekkel kerékpárjukkal.

 • Megfélemlítették majd kirabolták

  Egyelõre keresi a rendõrség azt a három embert, akik két napon belül három lakást is kifosztottak, a tulajdonosok megfélemlítésével Ráckeresztúron.

 • Kanapé okozott balesetet az M1-es autópályán

  Valószínûtlen baleset történt péntek este az M1-es autópályán: egy Peugeot nagy sebességgel haladt Budapest felé, amikor a 84–85-ös kilométerszelvénynél egy kétszemélyes ülõgarnitúrával találta szemben magát.

 • Két hegymászó is életét vesztette mászás közben

  Dave Gaskin rendőrfelügyelő szerint a két baleset az Aoraki-Mt. Cook Nemzeti Parkban történt, két egymást követő napon, de az eseteknek nem volt közük egymáshoz, és nem rossz időjárási körülmények okozták azokat.

 • Saját anyját verte félholtra

  Testi sértés bûncselekményével megvádolva, öttõl tizenkét évig terjedõ szabadságvesztés fenyeget egy 36 éves szlovákiai férfit.

 • 200 milliót raboltak egy utazási irodából

  A pincébõl kibontották a padlót és úgy fosztottak ki egy utazási irodát betörõk hajnalban Budapesten, az V. kerületben. A Független Hírügynökség információi szerint a betörõk a Petõfi Sándor utcai épület pincéjébe hatoltak be, ott kibontották a plafont - ami egyben az iroda padlója.

 • Tíz emeletet zuhant a férj, neje holtan feküdt a lakásban

  Családi tragédia történt Miskolcon, a Vörösmarty úti lakótelepen szerda este: egy 48 éves férfi lezuhant, vélhetõen kivetette magát egy tízemeletes ház egyik felsõ szintjérõl és a helyszínen meghalt, a lakásban pedig holtan találták 44 éves feleségét - tájékoztatott a rendõrség.

 • Egyenesen átszáguldott a körforgalmon egy motoros

  Feltehetõen ittasan bukott motorjával az a férfi, aki vasárnap kora reggel szenvedett balesetet Kecskeméten, az 54-es fõúton.

 • Sírokat rongáltak meg a veszprémi zsidó temetõben

  Mintegy húsz sírt rongáltak meg Veszprémben, a Mártírok úti zsidó temetõben.

 • Darabokban találták meg az eltünt férfit

  Feldarabolva találták meg egy eltûnt férfi holttestét a rendõrök a Nógrád megyei Pásztón - közölte a rendõrség.

  Az eddig eltûntként körözött idõs férfi holttestének maradványaira csütörtökön Pásztón talált rá a rendõrség - mondta Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese.

 • A Facebook segítségével fogták el a betörõt

  Welleington - Az egyik közösségi hálózatportál, a Facebook segítségével azonosított és fogott el egy betörõt az új-zélandi rendõrség.

  Queenstown rendõrsége feltette a kapcsolati hálóra a biztonsági kamera felvételeit, amelyeken jól látható a férfi arca, amint megpróbál betörni az egyik helyi taverna széfjébe.

 • Razzia az utakon!

  Január 11-31 között fokozott közúti ellenõrzést tart a rendõrség. Elsõsorban a gyorshajtók, az ittas vagy bódult állapotban jármûvet vezetõk, valamint a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági övet, gyermekbiztonsági rendszert) nem használó jármûvezetõk, illetve utasok kiszûrése a cél.

 • Szabadságra mentek - éhenhalt az egyedül hagyott idõs néni

  Bejárati ajtaja mögött leltek rá egy 78 éves néni holttestére a romániai Bularga negyedben. Az idõs hölgy szomszédai kezdtek aggódni, mivel hosszabb ideje nem látták a nénit és nagyon erõs, kellemetlen szag kezdett terjengeni a lépcsõházban.

 • Véres merénylet Fallúdzsában

  Teherautóba rejtett pokolgéppel két öngyilkos merényletet követtek el csütörtökön az iraki Fallúdzsában; 15 ember életét vesztette és mintegy 150-en megsebesültek.

 • Unokáját bántalmazta a 65 éves férfi

  A gödöllői rendőrök őrizetbe vettek egy 65 éves turai férfit. A Gödöllői Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást indított testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt P. Imre 65 éves turai lakos ellen.

 • Idegen kislányok nyálát gyûjtötte a férfi

  Éveken át gyûjtött kislányoktól vett nyálmintát egy 55 éves japán férfi. A gyûjtõ az utcán szólította le a lányokat, akiket ráadásul minden részletre kiterjedõ filmfelvételt készített. Most beteges hobbija börtönbe juttathatja.

 • Magára akarta robbantani a kamrát

  Kinyitott egy gázpalackot, majd rongyokat gyújtott meg egy férfi házának kamrájában, Szarvason, a tragédiát fia akadályozta meg.

 • Golyóálló férfi: hájpáncélos

  Berlin - Golyóálló férfija van Németországnak: az illetõt vastag hájrétege védte meg komoly sérüléstõl.

  A 49 éves férfit egy utcai rablás miatt érte lövés, ám õ még csak nem is vette észre, hogy eltalálták.

 • Nem volt vacsora, felgyújtotta házát

  Felgyújtotta családi házát egy férfi az Egyesült Államokban, mert felesége nem várta vacsorával.