rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Moszkvában évente 3000 ember tûnik el, de sok megkerül

 • Share on Tumblr

  Moszkva - Oroszországban 70 ezer, a 12 milliós Moszkvában mintegy 3000 ember tûnik el, vagy legalábbis ennyit keresnek szerettei. Ugyanakkor a fõvárosban átlagosan 2500 eltûntet találnak meg - élve vagy holtan - de háromszáznak soha nem akadnak a nyomára.

  Az adatok egy tanácskozáson hangzottak el, amelyet a városi önkormányzatnál tartottak a minap, s amelyen kiderült: az eltûntek keresésére van idõ, pénz, ember, de a szervek között sokszor elvész az ügy.

  A helyzetet legalaposabban az úgynevezett Szerencsétlen Esetek Regisztrációs Irodájában ismerik Moszkvában, többnyire ide fordulnak azok, akiknek elveszett valakijük: naponta 300 telefonhívás fut be.

  Az irodát a kilencvenes években hozták létre, amikor mindenféle leszámolások zajlottak, és széleskörû tevékenységet fejtettek ki a lakásmaffiák, sok volt a gyilkosság - akkoriban az eltûntek közel felérõl derült ki utólag, hogy a lakásmaffiák áldozataivá váltak.

  Az irodát értesítik órákon belül a rendõrök, a kórházak, a mentõsök, ha kórházba visznek valakit, holtestet találnak, vagy valaki meghal. Az iroda vezetõje, Borisz Makszimkin a Komszomolszkaja Pravda címû lapnak elmondta: az eltûnések ügyében már nem a bûncselekmények vezetnek, de a helyzet alakulásában legfeljebb tendenciák figyelhetõk meg.

  Így például az, hogy manapság kevesebb tizenéves vész el, mert az életkörülmények javultak, s a családokon belül is rendezettebbé vált a helyzet. Természetesen igen sok a szerencsétlen eset is: például a nagymama elindult kenyérért, de útközben rosszul lett, vagy valakit elüt egy autó. Ma is akadnak azonban emberrablások váltságdíj reményében, és eltûnik nem egy vállalkozó is, akinek vagyonára bûnözõk vetettek szemet.

  Akadnak különös esetek is: pár éve egy anya a fiát kereste, aki kenyérért ment, s nem jött vissza. A fiú útközben találkozott egy ismerõs lánnyal, és hozzá költözött, anyjának nem szólt sem akkor, sem késõbb. Mindez két év múlva derült ki, amikor a lány kitette a fiatalember szûrét, és az hazament anyjához, mivel nem volt hol laknia.

  Egy hasonló esetben a férj a szemetet vitte ki, s szintén két év múlva került meg: õ barátokkal találkozott, és elmentek Csecsenföldre harcolni a háborúban.

  Az illetékesek szerint nyomtalanul és végérvényesen csakis az elõre megfontolt szándékkal elkövetett bûncselekmények áldozatai tûnnek el, az elveszettek több mint 90 százalékát egy éven belül megtalálják - ha nem is mindet élve -, de idén Moszkvában az eddigi 2686 eltûntnek jelentett személy közül több mint 1700-at három napon belül elõkerítettek.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások