rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Új Btk. - Répássy: hatékony, korszerű, egységes büntetőkódex készült

 • Share on Tumblr

  A július 1-jén hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, "tettarányos" büntetőjogi szemléletet tükröz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakmai konferenciájának megnyitóján.

  Az új Btk.-ban a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények önálló fejezetett alkotnak, az ilyen jellegű, százezer forintnál nem nagyobb vagyoni hátrányt okozó cselekmények pedig szabálysértésnek minősülnek majd - mondta az államtitkár, aki egyébként a testület társelnöke.

  Répássy Róbert kitért arra is, hogy az új Btk. szerkezete, felépítése, a fejezetek sorrendje az alaptörvényre támaszkodva hangsúlyosabban kifejezésre juttatja a kiemelt védett jogi tárgyak jelentőségét. Hozzátette: bár a kormányt érték támadások a túlzott szigorra hivatkozva, de az elfogadott törvényt a szakma már inkább mértéktartónak minősítette.

  Az államtitkár elmondta: a még hatályos, 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedekben mintegy százszor módosult, a különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvek alapján, nemegyszer egymásnak ellentmondóan változtatták a törvényt, amelynek egysége megbomlott. Ezt már csak egy új kódex megalkotásával lehetett orvosolni, amire a korábbi kormányok is tettek kísérleteket.

  Az új Btk. megalkotásakor a kormány széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytatott, azok eredményeit figyelembe véve fogadta el tavaly nyáron az új kódexet, amely idén július 1-jén lép hatályba.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Pedofilhálózatot számoltak fel Tokióban

  Pedofilhálózatot számoltak fel a hatóságok a japán fõvárosban, és õrizetbe vettek hét férfit, aki gyerekekrõl készült pornográf DVD-ket gyártott - jelentette be hétfõn a tokiói rendõrség.

 • Részegen gázolt rendõrt a férfi

  Elgázolta az igazoltatni akaró rendõrt egy ittas sofõr a vágsellyei Királyiban.

 • Összevertek egy debreceni házaspárt

  Két rendbeli súlyos testi sértés miatt indított eljárást a rendõrség egy 75 éves debreceni férfival szemben.

 • Vadkendertermesztõk buktak le Baján

  Lebukott két vadkendertermesztõ egy helyi vállalkozás jövedéki ellenõrzése során Baján.

 • Nyolc ember vesztette életét, amikor komp ütközött teherhajóval

  A baleset Szumátra szigetének partjainál történt, és legalább nyolc ember életét vesztette.

 • Nyitott ablak miatt szállította el a rendõrség az autót

  Egy brit autósnak 150 fontot kellett fizetnie, hogy visszakapja az autóját amelyet a rendõrség "lopást megelõzendõ" szállított el.

 • Drogdíler nagyik

  Róma - Két idõs drogdíler hölgyet tartóztatott le az olasz csendõrség Róma környékén: a 70, illetve 68 éves nagymama elsõsorban kokainban utazott.

  Az idõsebbik hölgyre aligha mondható, hogy egyszeri "megtévedésrõl" van szó: a legutóbbival együtt már összesen kilencszer vették õrizetbe. Elsõsorban a Róma közeli tengerparti vidéken tevékenykedett, õ látta el anyaggal a kisebb terjesztõket. Végül ostiai házában törtek rá a csendõrök néhány katonanõ társaságában. A nagymama személyes holmija között meg is találtak több adag kokaint, valamint jelentõs készpénzt, ami valószínûleg az üzletbõl származott.

 • Halálra verte ivócimboráját

  Õrizetbe vette a rendõrség azt a férfit, aki olyan alaposan helybenhagyta egy ivócimboráját Felsõzsolcán, hogy az belehalt sérüléseibe.

 • Halálos baleset történt Újfehértón

  A balesetben egy motorkerékpáros és egy kerékpáros ütközött, a motoros a helyszínen életét vesztette.

 • Halálos hegymászóbaleset

  Hegymászóbalesetben meghalt szombaton a sportág 75 éves legendája, a tiroli Sepp Mayerl, aki minden idõk tán legsikeresebb hegymászójának, Reinhold Messnernek volt a mestere.

 • Félszáz feketemunkást találtak egy kabai csarnokban

  Akár több millió forintos bírságra is számíthat az a munkaadó, aki szerzõdés és bejelentés nélkül dolgoztatott 51 embert egy kabai iparcsarnokban, Hajdú-Bihar megyében - mondta el Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség szóvivõje szerdán.

 • Megkártyázott seriffség

  Megkártyázták a seriffséget egy amerikai megyében: kártyával döntötték el, ki legyen a jelölt a tisztre.

 • Kéménybe fulladt a szerelmes doktornõ

  A doktornõ a kéményen keresztül akart bejutni kedvese házába, ám megfulladt.

 • Játékpisztollyal akart kirabolni egy üzletet

  Jogerõsen 3 év 1 hónap börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélõtábla azt a kábítószerfüggõ szegedi férfit, aki játék pisztollyal próbált meg kirabolni egy üzletet.

 • Fékezéskor lassulás helyett egyre jobban gyorsult egy francia férfi autója

  Minden autós rémálma vált valóra egy francia sofõr számára, amikor autója fékezés helyett egyre nagyobb fokozatba kapcsolt, és kétszáz kilométeres sebességgel száguldott át a belga határon, ahol végül kifogyott a benzinje.

 • Legjobb barátnõje okozta a halálát a fiatal lánynak

  A fiatal lány hat hónap börtönt kapott, amiért egy általa okozott autóbalesetben barátnõje életét vesztette.

 • Rendõrökre támadt a lebukott zsebtolvaj

  Két rendõrre is rátámadt egy tetten ért zsebtolvaj tegnap Budapesten.

 • Teherautó és négy személyautó ütközött össze Nyíregyházánál

  Három ember sérült meg abban a balesetben, amelynek során Nyíregyházán négy személyautó és egy kisteherautó ütközött össze.

 • Véletlenül lőtte fejbe nevelőapja a kilenc éves kislányát

  Borzalmas balesetben vesztette életét egy amerikai gyerek. Nevelőapja éles fegyverrel gyakorlatozott, mikor véletlenül fejbe lőtte a kislányt. A bíróság tárgyalja a 32 éves Joseph Wolters ügyét, aki brutális módon, önhibáján kívül megölte kilencéves nevelt gyerekét.

 • Több diáklányt is megerõszakoltak az egyetem környékén

  Két lyoni egyetem vezetõsége e-mailben kérte az egyetemistákat és az intézmény dolgozóit, hogy "kíséret nélkül ne közlekedjenek" az utcán, miután október óta öt szexuális támadást és nemi erõszakot hajtottak végre diáklányok sérelmére az egyetemek környékén.