rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Új Btk. - Répássy: hatékony, korszerű, egységes büntetőkódex készült

 • Share on Tumblr

  A július 1-jén hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, "tettarányos" büntetőjogi szemléletet tükröz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakmai konferenciájának megnyitóján.

  Az új Btk.-ban a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények önálló fejezetett alkotnak, az ilyen jellegű, százezer forintnál nem nagyobb vagyoni hátrányt okozó cselekmények pedig szabálysértésnek minősülnek majd - mondta az államtitkár, aki egyébként a testület társelnöke.

  Répássy Róbert kitért arra is, hogy az új Btk. szerkezete, felépítése, a fejezetek sorrendje az alaptörvényre támaszkodva hangsúlyosabban kifejezésre juttatja a kiemelt védett jogi tárgyak jelentőségét. Hozzátette: bár a kormányt érték támadások a túlzott szigorra hivatkozva, de az elfogadott törvényt a szakma már inkább mértéktartónak minősítette.

  Az államtitkár elmondta: a még hatályos, 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedekben mintegy százszor módosult, a különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvek alapján, nemegyszer egymásnak ellentmondóan változtatták a törvényt, amelynek egysége megbomlott. Ezt már csak egy új kódex megalkotásával lehetett orvosolni, amire a korábbi kormányok is tettek kísérleteket.

  Az új Btk. megalkotásakor a kormány széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytatott, azok eredményeit figyelembe véve fogadta el tavaly nyáron az új kódexet, amely idén július 1-jén lép hatályba.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megölte két kisfiát majd felakasztotta magát egy angliai férfi

  Megölte két kisfiát, majd felakasztotta magát egy erõszakos apa Angliában, aki nem tudott megbirkózni azzal, hogy volt barátnõje új társra lelt.

 • A tolvaj a gyomrába "rejtette" a lopott ékszert

  Nemes egyszerûséggel tüntette el a lopott ékszert egy tolvaj Miskolcon - lenyelte. S bár azt hihette, nincs kézzel fogható bizonyíték cselekményére, a röntgenfelvétel kimutatta: a gyomrában található a corpus delicti.

 • Képrablók jártak Gyõrben

  Mintegy 3 millió forint értékû Benczúr Gyula festményt keres a rendõrség. A képet egy idõs gyõri asszony belvárosi lakásából vitte el K. Roland, aki rendõrnek adta ki magát, úgy jutott be a házba, onnan az alkotást eltulajdonította. A kapitányság csalás miatt folytat nyomozást a gyõri elkövetõ ellen – tájékoztatott Kálmán Gabriella, a kapitányság sajtóreferense.

 • Elfogták: felszabadult egy hely a "Top100-ban"

  Elfogtak egy többszörösen körözött csalót hétfõn reggel a fõvárosban. A férfi a budapesti és az országos körözési toplistán is szerepelt.

 • Tűz ütött ki a győri alumíniumöntödében

  Tűz ütött ki szerdára virradó éjjel a győri alumíniumöntödében. A tűz következtében ketten sérültek meg, őket a mentők kórházba szállították.

 • Halló, rendõrség? Részegen vezetek!

  Bismarck (Észak-Dakota állam) - Az eddigi legbecsületesebb részeg autóssal akadt dolga a rendõrségnek az Egyesült Államokban: az illetõ saját magát jelentette fel telefonon.

  Sok hívást kapott már Észak-Dakota állam rendõrsége ittas vezetõkrõl, ám azok a telefonálók mindig másokat jelentenek be, olyanra, hogy valaki saját magát adja fel, még nem volt példa.

 • Személygépkocsi és utánfutós kisteherautó ütközött az M5-ön

  Ketten könnyebben megsérültek az M5-ös autópálya Szeged felé tartó oldalán a csengelei pihenõhelynél 2013. február 17-én hajnalban, amikor egy személygépkocsi és egy utánfutós kisteherautó ütközött.

 • Busz gázolta halálra a tinit egy kukoricásban

  A busz egy másik jármûvet akart kikerülni, ezért tért le az útról. Az elgázolt tinédzser a helyszínen meghalt.

 • Hármas karambol Debrecenben

  Három személygépkocsi karambolozott Debrecen belvárosában kedden délután. Egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

 • Kamion sodort el egy lakóautót

  Elsodort egy lakóautót egy kamion az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezetõ oldalán a 29-es kilométernél, a lakóautó vezetõje súlyos sérüléseket szenvedett.

 • A kórház kapujánál gázolták el

  A kórház kapujánál gázolta el a biciklist egy autó Békéscsabán

 • Tettenért bûn

  Több sikeres elfogást hajtottak végre az elmúlt napokban megyénk rendõrei. Karádon például 25-én 11.00 óra körüli idõben a nyitott ajtó keltette fel azoknak a besurranó tolvajoknak a figyelmét akiknek ténykedésére az álmából ébredõ idõs hölgy figyelt fel. A lopás közben megzavart elkövetõk üres kézzel gépkocsival menekültek el a helyszínrõl, akiket nem sokkal késõbb a Balatonföldvári Rendõrõrs járõrei tartóztattak és fogtak el. A bûncselekmény elkövetésével gyanúsított siklósi, sellyei és pécsi férfiak kihallgatásukat követõen õrizetbe kerültek.

 • Késsel támadt élettársára a nő

  A győri rendőrök a lakásán fogták el az elkövetőt.

 • Gazdája hibájából harapott a kutya

  Gazdája hibájából harapott a kutyaUtcára szökött kutya harapott megy egy idős férfit Tamásiban szerdán - közölte a rendőrség. A hatóság tájékoztatása szerint április 3-án 9 órakor egy ház nyitott kapuján keresztül egy komondor kutya az utcára szökött és megharapott egy idős férfit, aki a harapás következtében súlyos sérülést szenvedett. A háziak mentőt hívtak, akik a sérültet a dombóvári kórházba vitték. A kutyát a hatósági állatorvos megvizsgálta és két hetes karanténba helyezését rendelte el. A rendőrök megállapították, hogy a ház kapuját a 41 éves T. István hagyta nyitva.

 • A folyóba bújt el a fegyvertolvaj

  Fegyverlopás közben értek tetten egy helybeli férfit csütörtök hajnalban.

 • BKV-s biztonságiakra támadtak 25-30-an a Nagyvárad téren

  Munkába induló BKV-s biztonsági õrökre támadt egy 25-30 fõs társaság szombatra virradóra a Nagyvárad téren; a verekedésben egy biztonsági õr súlyosan megsérült, a rendõrök kilenc embert elõállítottak - mondta a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.

 • Rendõrkézen az Aranykéz utcai robbantó?

  Elfogta a cseh rendõrség a budapesti Aranykéz utcai robbantással gyanúsított Jozef Rohácot, aki ellen a magyar hatóságok még 1999-ben elfogatóparancsot adtak ki. Errõl a cseh rendõrség számolt be hétfõn, de a szlovák hatóságok is megerõsítették.

 • Elfogták a kocsmai késelõt

  Elfogták a rendõrök azt a férfit, aki a gyanú szerint megszurkálta egy alkalmi ismerõsét egy sóstóhegyi kocsmában.

 • Nem nyílt ki az ernyõje a kismamának, belehalt az ugrásba

  Még egy utolsót akart ugrani Wioletta Roslan, mielõtt teljesen átadta volna magát a születendõ gyermekének, ám a bázisugrás végzetessé vált, amikor nem nyílt ki az ernyõje.

 • Rendõrõrsön kötött ki az ámokfutó menyasszony

  Ungvár - Rendõröknek kellett megfékezni egy menyasszonyt a dél-ukrajnai Energodar városban, mert az esküvõre és újdonsült férjére ráunva kocsikázni indult.