rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Új Btk. - Répássy: hatékony, korszerű, egységes büntetőkódex készült

 • Share on Tumblr

  A július 1-jén hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, "tettarányos" büntetőjogi szemléletet tükröz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakmai konferenciájának megnyitóján.

  Az új Btk.-ban a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények önálló fejezetett alkotnak, az ilyen jellegű, százezer forintnál nem nagyobb vagyoni hátrányt okozó cselekmények pedig szabálysértésnek minősülnek majd - mondta az államtitkár, aki egyébként a testület társelnöke.

  Répássy Róbert kitért arra is, hogy az új Btk. szerkezete, felépítése, a fejezetek sorrendje az alaptörvényre támaszkodva hangsúlyosabban kifejezésre juttatja a kiemelt védett jogi tárgyak jelentőségét. Hozzátette: bár a kormányt érték támadások a túlzott szigorra hivatkozva, de az elfogadott törvényt a szakma már inkább mértéktartónak minősítette.

  Az államtitkár elmondta: a még hatályos, 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedekben mintegy százszor módosult, a különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvek alapján, nemegyszer egymásnak ellentmondóan változtatták a törvényt, amelynek egysége megbomlott. Ezt már csak egy új kódex megalkotásával lehetett orvosolni, amire a korábbi kormányok is tettek kísérleteket.

  Az új Btk. megalkotásakor a kormány széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytatott, azok eredményeit figyelembe véve fogadta el tavaly nyáron az új kódexet, amely idén július 1-jén lép hatályba.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fiatalok raboltak fiataloktól

  Több rablással is gyanúsítja a Szegedi Rendõrkapitányság azt a két baksi fiatalt, akiket kedden vett õrizetbe.

 • Szándékos gyújtogatás volt a szilveszteri bulin

  Valaki meggyújtotta a plafonon lévõ hangszigetelõ szivacsot, ezért csaptak fel a lángok egy szigetszentmiklósi szilveszteri buliban – közölte a most elkészült tûzvizsgálati jelentésre hivatkozva. A tûzben 12-en sérültek meg, közülük ketten súlyosan. A helynek nem volt mûködési engedélye, korábban éppen azért nem nyithatott meg, a pincehelyiség ugyanis nem felelt meg a tûzvédelmi elõírásoknak.

 • Rendõr is van az elfogott fegyvercsempészek között

  Tegnap Szabadkán öt, több súlyos bûncselekmény elkövetésével vádolt személyt vett õrizetbe a rendõrség - az egyik gyanúsított rendõr.

 • Lekapcsolták a gépekrõl Usher fiát

  Súlyos jetski-balesetet szenvedett Usher exfeleségének 11 éves fia. A tragikus balesetbõl a gyermeknek esélye sem volt felépülni, de édesanyja azt követõen is bizakodott, hogy az orvosok megerõsítették az agyhalál tényét.

 • Holtan került elõ az eltûnt fiatalember

  Holtan került elõ egy eltûntként keresett budapesti fiatalember az adonyi kompkikötõnél. Idegenkezûség, bûncselekmény gyanúja nem merült fel, a haláleset körülményeit ezért a rendõrség egyelõre közigazgatási eljárásban vizsgálja.

 • Pihenõ, alvó kisfiúkat rabolt egy motoros banda Kínában

  Peking - Négy hónapos nyomozást követõen a kínai rendõrségnek sikerült felszámolnia egy motoros bandát, amelynek tagjai kisgyermekeket raboltak el, és az ország távoli tartományiban akár már 860 jüan (26 900 forint) körüli áron adtak tovább.

  Egyelõre még nem tudni, hogy a szeptember óta mûködõ banda összesen hány gyermeket szakított el a vérszerinti szüleitõl.

 • Csak viccelt a bombariadó bejelentõje

  Bombariadó miatt ürítettek ki egy iskolát a Borsod megyei Halmajon. Mint kiderült, egy 16 éves fiú telefonált az intézménybe.

 • A járdán ütöttek el egy nõt Kõbányán

  Még nem tudni, miért hajtott fel a sofõr a járdára. A 41 éves nõt kórházba szállították, állapotáról azonban a mentõk még nem tudtak felvilágosítást adni - mondta Kormos Endre, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese.

 • Baltával támadt a nénire

  2010. decemberében egy egyedül élõ nagycserkeszi néni arra ébredt, hogy valaki van a házában. A sötétben az idegen ütlegelni kezdte, majd elfutott. Az idõs asszony a közelben lakó polgárõr ismerõsét hívta fel telefonon, aki értesítette a rendõrséget.

 • Elgázolták az idõs férfit - leszakadt fejjel találtak rá

  Leszakadt a feje annak a hatvan éves férfinak, akit kedden este ütött el egy autó Szlovákiában. A cserbenhagyó gázolót még keresi a rendõrség.

 • 40 év börtönt kapott a feleségét feldaraboló férfi

  80 évesen szabadulhat a börtönbõl B. Zoltán, aki 17 darabba vágta volt feleségét, N. Mártát hétéves kislányuk szeme láttára. A 3 éve börtönben ülõ férfi 40 év fegyházat kapott.

 • Nem segítettek a horgászzsinór miatt megfulladt férfin

  Szörnyû körülmények között vesztette életét egy férfi az Omszki-tónál. Úszás közben horgászzsinór tekeredett rá, vélhetõen a pánik miatt vesztette életét.

 • Fegyveres rablás, majd menekülés az erdõbe

  Fegyveres támadó rabolt ki egy élelmiszerboltot a Fejér megyei Igaron.

 • Részegen gázolt halálra két nõt a húszéves fiatal

  Egy húszéves, ittas férfi gázolt el három nõt Audi A4-esével vasárnap Szlovákiában, a gépkocsivezetõ ellen halálokozás miatt vádemelési javaslatot tett a rendõrség.

 • Férfi akart megerõszakolni egy férfit - belehalt sérülésibe

  A férfi, aki szakácsként dolgozott az egyik pécsi intézményben, még 2009-ben, a bûncselekmény napjának reggelén ittasan érkezett meg munkahelyére, ezért hazaküldték. Ezt követõen a munkahelye közelében tovább italozott, ahol csatlakozott hozzá egy másik fiatalember. Beszélgetni kezdtek, miközben több üveg sört, s röviditalokat is elfogyasztottak.

  Újdonsült ismerõse egyszer csak azt ajánlotta a szakácsnak, menjen fel vele a lakására, ahol van egy üveg bora. Így is történt.

 • Merõkanalas rablóvisszaverés

  Muskego (Wisconsin állam) - Merõkanállal vert vissza rablótámadást egy éttermi szakács az Egyesült Államokban.

  A 39 éves rabló a hátsó bejáraton jutott be a wisconsini vendéglõ konyhájába, megragadott egy fiatal konyhalányt, azt kiabálta, hogy fegyver van nála és pénzt követelt.

 • Bántalmazta és megerõszakolta a saját gyermekeit

  Nevelése alatt álló, 14. életévüket még be nem töltött személyek sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erõszak bûntettével vádolják a férfit. A megyei fõügyészség szerint nevelt lányait egyéb módon is bántalmazta: nyújtófával, fakanállal, ököllel verte, legyekkel etette õket, hányásig cigarettát szívatott velük, egyszer pedig kést dobott egyikük felé, akinek emiatt a lába is megsérült.

 • Ki ismeri a fekete kendõs rablót?

  A lakosság segítségét kérve keresi a rendõrség azt a férfit, aki fegyverrel rabolt ki egy kisboltot e hét elején a fõváros XXII. kerületében.

 • Korábban kelt az apa - csak õ élte túl a katasztrófát

  Földcsuszamlásban meghalt egy család öt tagja pénteken az indonéziai Jáva szigetén.

 • Fegyvere volt… (Dunaújváros – Székesfehérvár – Fejér megye)

  Február 24-én kommandósok közremûködésével tartottak házkutatást egy dunaújvárosi férfi lakásán, mivel felmerült a gyanú, hogy éles fegyvert birtokol bármiféle engedély nélkül.

  Ezt megelõzõen egy fehérvári férfitõl foglaltak le a rendõrök gáz-riasztó fegyvert, mert bár neki volt tartási engedélye, de arra semmi sem jogosította föl, hogy egy nõt fenyegessen vele. Február elején gépjármû ellenõrzés során bukkantak éles lõfegyverre a dunaújvárosi rendõrök egy albán sofõrnél, akivel szemben lõfegyverrel, lõszerrel visszaélés miatt indítottak eljárást…