rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Új Btk. - Répássy: hatékony, korszerű, egységes büntetőkódex készült

 • Share on Tumblr

  A július 1-jén hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, "tettarányos" büntetőjogi szemléletet tükröz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakmai konferenciájának megnyitóján.

  Az új Btk.-ban a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények önálló fejezetett alkotnak, az ilyen jellegű, százezer forintnál nem nagyobb vagyoni hátrányt okozó cselekmények pedig szabálysértésnek minősülnek majd - mondta az államtitkár, aki egyébként a testület társelnöke.

  Répássy Róbert kitért arra is, hogy az új Btk. szerkezete, felépítése, a fejezetek sorrendje az alaptörvényre támaszkodva hangsúlyosabban kifejezésre juttatja a kiemelt védett jogi tárgyak jelentőségét. Hozzátette: bár a kormányt érték támadások a túlzott szigorra hivatkozva, de az elfogadott törvényt a szakma már inkább mértéktartónak minősítette.

  Az államtitkár elmondta: a még hatályos, 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedekben mintegy százszor módosult, a különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvek alapján, nemegyszer egymásnak ellentmondóan változtatták a törvényt, amelynek egysége megbomlott. Ezt már csak egy új kódex megalkotásával lehetett orvosolni, amire a korábbi kormányok is tettek kísérleteket.

  Az új Btk. megalkotásakor a kormány széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytatott, azok eredményeit figyelembe véve fogadta el tavaly nyáron az új kódexet, amely idén július 1-jén lép hatályba.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Halálra késelték a válogatott sportolót

  Kedd este meggyilkolták Orane Simpsont, a jamaicai labdarúgó-válogatott egyik játékosát.

 • A fürdőzés veszélyei

  A nagy nyári melegben szívesen hűsítjük magunkat a strandokon, vagy akár a természetes vizekben. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a fürdőzés komoly veszélyeket is rejt magában. Sajnos a meggondolatlanság, a felelőtlenség és az alapvető szabályok be nem tarása minden évben halálos áldozatokkal jár.

 • Vadászat közben halálos lövés ért egy kunágotai férfit

  Vadászat közben halálos lövés ért egy 33 éves kunágotai férfit, aki hajtóként mûködött közre.

 • Gazdája hibájából harapott a kutya

  Gazdája hibájából harapott a kutyaUtcára szökött kutya harapott megy egy idős férfit Tamásiban szerdán - közölte a rendőrség. A hatóság tájékoztatása szerint április 3-án 9 órakor egy ház nyitott kapuján keresztül egy komondor kutya az utcára szökött és megharapott egy idős férfit, aki a harapás következtében súlyos sérülést szenvedett. A háziak mentőt hívtak, akik a sérültet a dombóvári kórházba vitték. A kutyát a hatósági állatorvos megvizsgálta és két hetes karanténba helyezését rendelte el. A rendőrök megállapították, hogy a ház kapuját a 41 éves T. István hagyta nyitva.

 • Nyílt utcán, az út közepén közösült egy pár

  Szexuális perverzió és a közerkölcs megsértése miatt õrizetbe vett a rendõrség és eljárást indított egy nyolcgyerekes szülõpáros ellen, akik a nyílt utcán hódoltak szenvedélyüknek.

 • Hat tizenéves vesztette életét egy terepjáróban, amikor az korlátnak csapódott

  Nyolcan utaztak egy ötszemélyes kocsiban, és a biztonsági öveket sem kapcsolták be. Hatan meghaltak, amikor a korlátnak csapódtak, ketten pedig megsérültek.

 • Betörte magát a börtönbe

  Szó szerint betörte magát a börtönbe egy férfi Mozambikban: lerombolta a fal egy részét.

 • Polgármester lehet az okirat-hamisító

  A csalás és okirat-hamisítás miatt korábban jogerõsen elítélt volt polgármester is elindul a vasárnapi idõközi választáson Sormáson. A Zala megyei faluban összesen 3 független jelölt indul a polgármester-választáson - közölte korábban Nagy József jegyzõ. Póczai Zoltán volt polgármesternek szeptemberben kellett lemondani tisztségérõl miután hivatali tevékenységével összefüggésben jogerõsen elítélték.

 • Halálra égett a 47 éves nõ

  Halálra égett egy 47 éves nõ Pálfán – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság. A nõ egy 25 négyzetméteres garázsban lakott, s az elsõdleges vizsgálatok szerint a kályhától kapott lángra a ruhája.

 • Megkülönböztetõ jelzést használó mentõautó ütközött össze egy személyautóval

  Megkülönböztetõ jelzést használó mentõautó ütközött össze egy személyautóval csütörtök délelõtt Budapesten, a balesetben három ember sérült meg.

 • Gyorshajtási gyakorisági rekord

  Gyakorisági rekord született Franciaországban gyorshajtásból: 206 alkalommal szegett szabályt egy autós.

 • Epeköveket loptak el egy kecskeméti házból

  Néhány pillanatig milliomosnak érezhette magát az a tolvaj, aki egy kecskeméti házból 145 epekövet lopott.

 • Agyonlövette magát Joker

  Jokernek öltözve lövette magát agyon egy katona az Egyesült Államokban: besminkelte arcát a Batman-filmek "fõgonoszának", aztán pisztolyt fogott az õt üldözõ rendõrökre, akik agyonlõtték.

  Az eset Virginia államban, a Shenandoah Nemzeti Parkban történt. A férfi elõzõleg megkéselte egy katonatársát, ezért vették üldözõbe a rendõrök.

 • Tetten ért deszkabontók

  A helyszínen fogták el azokat a tolvajokat, akik egy szikszói családi házba akartak betörni. A rendõröket egy éber állampolgár értesítette.

 • Mentõvel karambolozott egy motoros Miskolcon

  Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy motoros, aki megkülönböztetõ jelzést használó mentõautóval ütközött Miskolc belvárosában.

 • Patikarablók gázolták halálra Karen Schmeer amerikai filmest

  Egy patika elleni rablótámadás indirekt áldozata lett New Yorkban Karen Schmeer amerikai filmes, aki vágóként mûködött közre több díjnyertes dokumentumfilm elkészítésében.

 • Elitélték a gyerekeket bilincselõ határrendészt

  Elsõ fokon egy év, két esztendõre felfüggesztett börtönt kapott az a makói határrendész, aki megbilincselt és a város határától több mint 10 kilométerre tett ki az autójától két gyereket, akik ellopták a fia sapkáját.

  Az ítélet nem jogerõs: az ügyész tudomásul vette, de B. Zoltán ügyvédje fellebbezett, elsõdlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért.

 • Sztrájkolók elfoglaltak egy franciaországi olajfinomítót

  Elfoglalták a dolgozók a Total francia olajipari vállalat egyik bezárásra ítélt olajfinomítójának székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében.

  A bizonytalan helyzet miatt több mint egy hónapja sztrájkoló alkalmazottak néhány napos haladékot adtak a vezetõségnek a telephely újraindítására. Az olajfinomítóban ugyanis szeptember óta szünetel a termelés, de a vállalat vezetése csak március végére ígért a dolgozóknak végleges döntést arról, hogy mi lesz az üzemmel.

 • Feladta magát a pécsi polgármester lányának feltételezett támadója

  Feladta magát Páva Zsolt pécsi fideszes polgármester lányának feltételezett támadója a rendőrségen vasárnap - adta hírül a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szóváltás után nyakon szúrta

  Nyakon szúrt késsel egy fiatalembert egy hajléktalan férfi Nyíregyházán. A szurkálót elfogták, a megsebesített fiatalt kórházba szállították.