rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Új Btk. - Répássy: hatékony, korszerű, egységes büntetőkódex készült

 • Share on Tumblr

  A július 1-jén hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, "tettarányos" büntetőjogi szemléletet tükröz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakmai konferenciájának megnyitóján.

  Az új Btk.-ban a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények önálló fejezetett alkotnak, az ilyen jellegű, százezer forintnál nem nagyobb vagyoni hátrányt okozó cselekmények pedig szabálysértésnek minősülnek majd - mondta az államtitkár, aki egyébként a testület társelnöke.

  Répássy Róbert kitért arra is, hogy az új Btk. szerkezete, felépítése, a fejezetek sorrendje az alaptörvényre támaszkodva hangsúlyosabban kifejezésre juttatja a kiemelt védett jogi tárgyak jelentőségét. Hozzátette: bár a kormányt érték támadások a túlzott szigorra hivatkozva, de az elfogadott törvényt a szakma már inkább mértéktartónak minősítette.

  Az államtitkár elmondta: a még hatályos, 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedekben mintegy százszor módosult, a különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvek alapján, nemegyszer egymásnak ellentmondóan változtatták a törvényt, amelynek egysége megbomlott. Ezt már csak egy új kódex megalkotásával lehetett orvosolni, amire a korábbi kormányok is tettek kísérleteket.

  Az új Btk. megalkotásakor a kormány széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytatott, azok eredményeit figyelembe véve fogadta el tavaly nyáron az új kódexet, amely idén július 1-jén lép hatályba.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Butikba hajtott autójával egy idős nő

  Autóval hajtott be egy butikba egy idős nő Győrben.

 • Drogkakukktojásos kukoricás

  Tudta nélkül kábítószert nevelgetett kukoricásában egy gazda az Egyesült Államokban, Idahóban: ugyanúgy trágyázta és öntözte a marihuána palántákat, akár saját tengerijét.

 • Hagyták meghalni gyermeküket, nem hívtak orvost hozzá

  Börtönbe kerülhet az az anya és apa, akik most kezdõdött tárgyalásukon bevallották, hogy hagyták meghalni fájdalomtól vonagló gyermeküket. A vallásos pár ugyanis úgy döntött, hogy „kiimádkozza" a fiú vakbélgyulladását, ahelyett, hogy orvost hívtak volna.

 • A viharjelzés ellenére úszott a tóban az idős házaspár

  A másodfokú viharjelzés ellenére ketten úsztak a tóban. A rendőrök kimentették őket és sérülésmentesen szállították a partra.

 • Kisteherautó és mikrobusz ütközött az M7-en

  Kisteherautó ütközött össze mikrobusszal az M7-es autópálya Budapest felé tartó oldalán Pákozdnál, egy ember könnyebben megsérült, egy sávot lezártak.

 • Hamis pénzt árult, marihuánát tartott a lakásán

  Negyvenöt hamis százeurós bankjegyet kínált eladásra Szombathelyen egy büntetett elõéletû osztrák férfi, akit a pénz átadása közben értek tetten a rendõrök - közölte Hollósi Gábor, a város rendõrkapitánya kedden sajtótájékoztatón.

 • Gázpalackok robbantak fel Sóly egyik lakóházában - ketten megsérültek

  Négy gázpalack robbant fel a Veszprém megyei Sólyon; az egyik családi házban két ember megsérült a kigyulladt épületben - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivõje az MTI-t.

 • Három nap múlva visszaengedik a brutális férjet!

  72 órára el kellett hagynia otthonát annak a férfinak, aki ittas állapotban megverte élettársát annak gyermekei elõtt Pákozdon.

 • Gazdáját marcangolta az eb, lelõtte a rendõr

  Három lövéssel terítette le a rendõr azt a kutyát, amelyik Kisújszálláson a saját gazdájára támadt. A szombati esetrõl hétfõn számolt be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendõr-fõkapitányság.

 • Halottakon élõsködött

  Egy Dolj megyei, 55 éves levélkézbesítõ tíz év alatt vagyont gyûjtött, nagy házat épített, mezõgazdasági gépeket vásárolt az elhunyt idõsek nyugdíjából.

 • Felvágta élettársa ereit egy szentesi asszony

  Egy ismerősük hívott mentőt. A férfi túlélte, de életveszélyes állapotban van.

 • Bombariadó miatt leszállt az Aeroflot egyik gépe

  Bombariadó miatt megszakította útját hétfõn az Aeroflot orosz légitársaság Athénból Moszkvába tartó utasszállító repülõgépe - közölte a légikikötõ egyik illetékese.

 • Kormányablak - a közlekedésbiztonsági program

  2008 novemberében útjára indítjuk közlekedésbiztonsági magazinunkat KORMÁNYABLAK néven.

  "Ablak a közlekedésre" magazinunk célkitûzése a fiatalok preventív tájékoztatása a biztonságos közlekedésrõl, valamint a témával kapcsolatos hírek, tesztek, szoftverek ingyenes hozzáférésének biztosítása.

 • Rajtavesztett a visszaesõ biztosítási csaló

  Õrizetbe vette a rendõrség azt a nõt, aki már többedjére bukott le biztosítási csalás gyanújával Kisvárdán.

 • Szemétszállítóba rohant egy kisteherautó

  A kisteherautó hátulról rohant bele a szemétszállítóba az Üllõi úton hajnalban, az egyik munkása életveszélyesen megsérült.

 • Tagad a tokaji rablás vádlottja

  Megkezdõdött a tokaji pénzszállítóautó-rablás tárgyalása kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. Az elsõrendû vádlott, H. R. tagadja, hogy részt vett volna a biztonsági õr meggyilkolásában, csak azt ismeri el, hogy a lopásban segédkezett.

 • Börtön tárgyalótermi nevetésért

  A bíróság nem lehet nevetség tárgya - döntött egy szigorú bíró az észak-karolinai Fayetteville-ben, miután a meghallgatására váró férfi kacagni kezdett a tárgyalóteremben.

 • Halott élettársa segélyébõl élt

  Egy évig rejtegette élettársa holttestét Rácalmáson egy férfi, aki tavaly szeptember óta idén októberig felvette halott nõ segélyét is.

 • Televízión keresztül kommunikáltak egymással a fegyencek

  Televíziós valóságshow-ba küldött sms-eken keresztül kommunikáltak egymással és a külvilággal szerbiai, boszniai és montenegrói fegyencek - nemcsak magán és szerelmes üzeneteket váltottak, hanem újabb bûntényeket is egyeztettek ezzel a módszerrel.

 • Belehalt a bántalmazásba az 58 éves férfi

  A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A végrehajtott nyomozati cselekmények eredménye szerint a 60 éves J. László gyanúsítható megalapozottan a bűncselekmény elkövetésével.