rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Mindenszentek, Halottak Napja 2013

 • Share on Tumblr

  Rendőrök segítik a biztonságos közlekedést a közutakon, illetve a temetők környékén.
  Mindenszentek és a Halottak napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel.

  Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, s elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak - különösen a 2013. november 1-3. közötti hosszú hétvége - az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára.
  Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás mindenképpen kerülni kell, hiszen gyakran vezet közlekedési balesethez, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

  Tekintettel a fentiekre 2013. október 30-tól november 4-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén egyaránt fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők, amely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek. A segítő, vigyázó jelenlétet csakúgy, mint az elmúlt években idén is a polgárőrökkel együttműködve biztosítják kollégáink.

  Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel egyetértésben számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, ill. esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Ezért kérjük, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

  Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, ugyanakkor +7 Cº alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.
  A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Amennyiben kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasoljuk, hogy készítsenek útvonaltervet. A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését. A tömegközlekedésben részt vevők nagy száma, a növekvő személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk a gépjárműlopások- és feltörések, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére.
  A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják ki a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.
  A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások, a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha rövid időre távoznak. A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek kicsit gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban!
  Amennyiben észlelték, hogy feltörték, vagy ellopták járművüket, mielőtt bármihez hozzáérnének, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.
  Az úgynevezett alkalmi lopások elkerülése érdekében, célszerű egyfajta védelmi mechanizmust kialakítani, amely hatásos az értékek megóvására. Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak.
  A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetőleg tömegközlekedési eszközökön, piacokon és bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, valamint egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem látható helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, a telefonjukat.

  Közlekedésmeteorológia
  Az előttünk álló hétvégén döntően a hazánktól délkeletre elhelyezkedő anticiklon határozza meg időjárásunkat, a frontok továbbra is Európa nyugati és északi részén vonulnak, legfeljebb csak érintik a Kárpát-medencét. Térségünk fölé ugyanakkor igen enyhe, sőt vasárnapra pár fokkal még enyhébb levegő áramlik, ezért szombaton és vasárnap is csendes, a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb, őszi idő valószínű. Éjszaka, reggel párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik. Ennek megfelelően a járművek sebességét mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg. Napközben az ország legnagyobb részén fokozatosan kitisztul az idő, és gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Vasárnap fordulhatnak elő nagyobb eséllyel olyan helyek, ahol tartósan megmaradhat az éjszaka képződő párásság, köd. A déli, délnyugati szél csak vasárnap, és legfeljebb a Dunántúl északi részén erősödhet meg, melynek következtében a járművek menetstabilitása csökkenhet. A hőmérséklet 8-10 fokkal meghaladja a sokévi átlagot, csúcsértéke többnyire 20 fok felett alakul.
  Az ünnep méltóságának megőrzése érdekében kérjük a közlekedőket, hogy a hosszú hétvége során legyenek körültekintők, tartsák be a közúti előírásokat. Lassabb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el türelmüket. Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé, és nem utolsó sorban az ÉLET tiszteletéé!


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Razzia az utakon!

  Január 11-31 között fokozott közúti ellenõrzést tart a rendõrség. Elsõsorban a gyorshajtók, az ittas vagy bódult állapotban jármûvet vezetõk, valamint a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági övet, gyermekbiztonsági rendszert) nem használó jármûvezetõk, illetve utasok kiszûrése a cél.

 • Ágynemûje buktatta le a betörõt

  Elfogtak a rendõrök egy betörõt, aki végül úgy árulta el magát, hogy zsákmányát egy sárkányt ábrázoló ágynemûhuzatba rejtette. Ezt menekülés közben eldobta, de a férfi házkutatása során az ágynemûgarnitúra többi részét megtalálták.

 • Lovászokat loptak meg

  Kétmillió forint kárt okozott az az egyelõre ismeretlen tettes, aki még tavaly novemberében hatolt be egy Hódmezõvásárhely külterületén lévõ tanya lovardájába, ahonnan egy Sulky típusú kétkerekû jártató kocsit és egy M 2000 Maraton típusú versenykocsit (gyári száma: KS068200506) tulajdonított el.

  A Hódmezõvásárhely Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztálya dolog elleni erõszakkal nagyobb értékre elkövetett lopás bûntett gyanúja miatt folytat nyomozást az ügyben.

 • Vonat ütközött személygépkocsival

  Egy ember meghalt és többen megsérültek abban a személygépkocsiban, amelyik a Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa között közlekedõ személyvonattal ütközött.

 • A vízi rendészet motoros kishajóját próbálta meg elkötni egy ittas fiatal

  Ellopnia sikerült, de beindítani már nem tudta a dunai vízi rendészek motoros kishajóját egy 21 éves fiú. S. Zsolt Csaba olyan részeg volt, hogy elfogása után a detoxikálóba kellett vinni.

 • Megtalálták a Máltán eltûnt magyar lányt

  A rendõrség megtalálta a 18 éves Révész Ágnest a máltai Bugibbában. A hatóságok további részleteket egyelõre nem árultak el, azt ugyanakkor közölték, hogy a lány jó egészségügyi állapotban van.

 • Labdás tolvajtrükk

  Az úgynevezett trükkös tolvajok ötlettára kimeríthetetlennek látszik, a rendõrség és a lakosság éber figyelmével azonban közös eredmények érhetõek el velük szemben. A Mezõkövesdi Rendõrkapitányság ügyeletére december 11-én a délutáni órákban érkezett lakossági bejelentés szerint egy helyi nõt ismeretlen elkövetõk megpróbáltak meglopni.

 • Árokba hajtott az ittasan, jogosítvány nélkül közlekedõ férfi

  „Elfelejtett” lekanyarodni, így az árokba hajtott kedden este egy kiskunfélegyházi férfi, akinek jogosítványa nem volt, ráadául ittasan ült a volán mögé. Utasa és õ is súlyosan megsérült.

 • Szakadékba zuhant és életét vesztette egy magyar túrázó

  Szakadékba zuhant és életét vesztette egy magyarországi túrázó vasárnap délután az erdélyi Bihar-hegységben. A magyar turista három társával kirándult a Nagy-Phaeton vízesés környékén, feltételezhetően letért a jelzett útról, és mintegy 90 métert zuhant. A 33 éves fiatalembert holtan találták meg a vízesés aljánál.

 • Több ezer eltulajdonított bugyit találtak egy férfi lakásán

  Több ezer eltulajdonított bugyit találtak a hatóságok egy bangkoki férfi lakásán. Azonnal letartóztatták a fehérnemûtolvajt.

 • Ittasan száguldozott egy férfi Miskolcon, egy világítóoszlop állította meg

  Egy 28 éves fiatalember éjfél-tájban személyautójával részegen átrepesztett egy parkolón a Gömöri pályaudvarnál, majd leszáguldott egy fás-bokros partoldalon. Az ámokfutót végül egy világítóoszlop fogta meg, három fõ sérült meg.

 • Csak viccelt a bombariadó bejelentõje

  Bombariadó miatt ürítettek ki egy iskolát a Borsod megyei Halmajon. Mint kiderült, egy 16 éves fiú telefonált az intézménybe.

 • Ne tessék szólni anyukámnak, hogy megpróbáltam kirabolni!

  "Ne szóljon anyámnak!" - kérlelte a boltost egy rablással próbálkozó az Egyesült Államokban, mielõtt elszelelt.

 • Megkéselte és megfojtotta a barátnõjét

  Megkéseltek és megfojtottak egy fiatal nõt Tatabányán.

 • Elkészültek a szakértõi vélemények a cigánytámadások ügyében

  Elkészültek azok a szakértõi vélemények, amelyeket a cigányok ellen elkövetett támadás-sorozat ügyében készíttetett a rendõrség.

 • Fotókat készített páciensei testrészérõl egy nõgyógyász - kattant a bilincs

  Titokban fényképeket készített páciensei nemi szervérõl egy német nõgyógyász.

 • Jósnõ rosszasága

  Tízezer dollárt csal ki egy New York-i jósnõ egy kliensébõl egyebek közt köpõcsészével.

 • Fejszével akarta kivágni a kiszemelt kábeldarabot a vasúti vezetékbõl egy férfi

  Egy hatalmas lyuk, meg egy olvadt vasdarab maradt annak a robbanásnak a helyén, ami egy kábeltolvaj ténykedésének köszönhetõen következett be. A férfi csodával határos módon életben maradt.

 • Rejtély: kar nélkül tért magához az idős asszony

  A győri kórház intenzív osztályán továbbra is küzdenek a győrasszonyfai Magdi néni életéért, akinek a karját – a most legerősebb verzió szerint – állatok szakították le szerdára virradóan.

 • Rálõtt bébiszitterére egy 4 éves fiúcska

  Jackson (Ohio állam) - Rálõtt vigyázójára egy 4 éves fiúcska az Egyesült Államokban, mert a nõ véletlenül rálépett a lábára.

  A gyerek dühében elõszedett egy szekrénybõl egy pisztolyt és lõtt. A 18 éves bébiszitternek szerencsére csak felületi sebet okozott a golyó az egyik karján és az oldalán, a sérülések könnyûnek minõsíthetõk.