rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Mindenszentek, Halottak Napja 2013

 • Share on Tumblr

  Rendőrök segítik a biztonságos közlekedést a közutakon, illetve a temetők környékén.
  Mindenszentek és a Halottak napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel.

  Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, s elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak - különösen a 2013. november 1-3. közötti hosszú hétvége - az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára.
  Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás mindenképpen kerülni kell, hiszen gyakran vezet közlekedési balesethez, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

  Tekintettel a fentiekre 2013. október 30-tól november 4-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén egyaránt fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők, amely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek. A segítő, vigyázó jelenlétet csakúgy, mint az elmúlt években idén is a polgárőrökkel együttműködve biztosítják kollégáink.

  Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel egyetértésben számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, ill. esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Ezért kérjük, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

  Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, ugyanakkor +7 Cº alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.
  A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Amennyiben kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasoljuk, hogy készítsenek útvonaltervet. A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését. A tömegközlekedésben részt vevők nagy száma, a növekvő személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk a gépjárműlopások- és feltörések, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére.
  A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják ki a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.
  A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások, a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha rövid időre távoznak. A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek kicsit gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban!
  Amennyiben észlelték, hogy feltörték, vagy ellopták járművüket, mielőtt bármihez hozzáérnének, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.
  Az úgynevezett alkalmi lopások elkerülése érdekében, célszerű egyfajta védelmi mechanizmust kialakítani, amely hatásos az értékek megóvására. Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak.
  A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetőleg tömegközlekedési eszközökön, piacokon és bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, valamint egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem látható helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, a telefonjukat.

  Közlekedésmeteorológia
  Az előttünk álló hétvégén döntően a hazánktól délkeletre elhelyezkedő anticiklon határozza meg időjárásunkat, a frontok továbbra is Európa nyugati és északi részén vonulnak, legfeljebb csak érintik a Kárpát-medencét. Térségünk fölé ugyanakkor igen enyhe, sőt vasárnapra pár fokkal még enyhébb levegő áramlik, ezért szombaton és vasárnap is csendes, a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb, őszi idő valószínű. Éjszaka, reggel párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik. Ennek megfelelően a járművek sebességét mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg. Napközben az ország legnagyobb részén fokozatosan kitisztul az idő, és gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Vasárnap fordulhatnak elő nagyobb eséllyel olyan helyek, ahol tartósan megmaradhat az éjszaka képződő párásság, köd. A déli, délnyugati szél csak vasárnap, és legfeljebb a Dunántúl északi részén erősödhet meg, melynek következtében a járművek menetstabilitása csökkenhet. A hőmérséklet 8-10 fokkal meghaladja a sokévi átlagot, csúcsértéke többnyire 20 fok felett alakul.
  Az ünnep méltóságának megőrzése érdekében kérjük a közlekedőket, hogy a hosszú hétvége során legyenek körültekintők, tartsák be a közúti előírásokat. Lassabb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el türelmüket. Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé, és nem utolsó sorban az ÉLET tiszteletéé!


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Munkagép tépte le egy magyar férfi alkarját Ausztriában

  Hat órán át műtötték a kezét annak a férfinak, akinek szombaton tépte le az alkarját egy munkagép. Nem tudni biztosat, csak bízni lehet benne hogy felépül.

 • Körözött bûnözõket emeltek ki a rendõrökre támadó drukkerek közül

  Két embert állítottak elõ a rendõrök a fõvárosban, a Ferencváros-Diósgyõr labdarúgó mérkõzésrõl. A szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt mérkõzés után két rendõr megsérült, mikor az egymásnak rontó szurkolók megdobálták õket üvegekkel.

 • Kávézóból lépett ki, amikor egy orvlövész hasba lõtte

  A moszkvai rendõrség közlése szerint egy orvlövész megsebesítette kedd este Vjacseszlav Ivankovot, az orosz maffia egyik mitikus alakját.

 • Frontális karambol a 67-es úton

  Frontálisan ütközött két személygépkocsi a 67-es úton.

 • Tiger Woods lefizette a rendõröket!

  Bár a rendõrség erõs tagadásban van, a National Enquirer azt állítja: 2009-es autóbalesete után Tiger Woods lepénzelte a zsarukat, hogy titkolják el a kellemetlen ügy részleteit.

 • Tûzpárbaj az utcán Mexikóban!

  Öt ember életét vesztette Acapulcóban egy fegyveresek és rendõrök között kirobbant tûzpárbajban.

 • Letartóztatás lassúhajtásért

  Balesetveszélyes lassúhajtás miatt büntetett meg a rendõrség egy férfi az Egyesült Államokban: az illetõ óránként 8 kilométeres sebességgel haladt.

 • Összeverte az õt felébresztõ buszsofõrt a drogos fiatal

  Felébresztette a végállomáson alvó utasát egy busz sofõrje hajnalban Szegeden, ezért a fiatalember rátámadt és bántalmazta - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság vasárnap.

 • Árokba borult egy betegszállító

  Egy betegszállító jármû borult árokba a 49-es fõút Mátészalka és Kocsord közötti szakaszán hétfõ délelõtt, a balesetben senki sem sérült meg.

 • Reklámcélra nyomtatták az ötvennégyezreseket

  Reklámcélra nyomtatták két évvel ezelõtt azokat az 54 ezer forintos bankjegyeket, amivel a napokban kifizettek egy juhászt Kétpón. Kerekes Zoltán három birkáját adta oda egy 17 éves fiatalembernek, aki cserében két 54 ezer forintos bankóval fizetett. Zoli bácsinak csak a postán tûnt fel, hogy valami nem stimmel, amikor nem akarták elfogadni tõle a pénzt.

 • Rendõrség? Férjet akarok!

  Férjszerzés végett telefonált a rendõrségnek egy nõ az Egyesült Államokban, amiért azután nem férjhez, hanem börtönbe ment.

 • Félmeztelenre vetkõztették a parkolóban talált hullát

  Halott francia állampolgárt találtak az ugari határátkelõ melletti parkolóban, Szlovákiában.

 • Négy fiatal gyújtogatott Mélykúton

  Száz birka elpusztult, miután négy fiatal felgyújtott egy szénabálát és ennek következtében leégett egy birkahodály vasárnap Mélykút külterületén.

 • A családi örökségért ölte meg szüleit a brit férfi

  Megrendezett balesetbõl mentette meg szüleit egy brit férfi, majd négy hónappal késõbb lelõtte õket a 300 ezer eurós örökségért.

 • Ismerõsét fosztotta ki, de lebukott

  Gyorsan elfogták a rendõrök azt a fiatalembert, aki a gyanú szerint az egyik barátjától lopta el annak minden megtakarított pénzét Mezõtúron.

 • Toplistás bûnözõt fogtak Budapesten

  Zárszakértõ segítségével jutottak be a rendõrök egy III. kerületi lakásba, ahol elfogták a második legkeresettebb fõvárosi bûnözõt, aki ellen 11 elfogatóparancs volt érvényben.

 • Tragédia: két fiatal holtteste a garázsban

  A 17 éves lány és a 18 éves fiú még vasárnap halt meg Ternitzben, az eddigi vizsgálatok szerint valószínûleg a kipufogógáz ölte meg õket.

  A lány és a fiú testét este, nagyjából 10 óra környékén találták meg. A Kurier írása szerint miután a lány aznap este nem ment haza, az aggódó apa maga kezdte el keresni.

 • Elfogták az egri Rác-templom kifosztóit

  Elfogta a rendõrség azokat a betörõket, akik több tízmillió forint értékben loptak el különféle kegytárgyakat az egri Rác-templomból.

 • Álbombarobbantás

  Ötven álbombával védte házát és autóját egy férfi Ausztráliában, és a rendõrség már elkezdte felrobbantatni a szerkezeteket - saját robbanószerrel -, mikor felfedezte, hogy felesleges az óvintézkedés.

 • Megsérült egy tûzoltó egy családi ház oltása közben

  Megsérült egy tûzoltó egy családi házban keletkezett tûz oltása közben Nagyivánon, az épület teljesen kiégett.