rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Az autóban való mobilozás egyenértékû lehet az ittas vezetéssel

 • Share on Tumblr

  Salt Lake City - Még a kihangosítva használt mobiltelefon is oly mértékben rontja az autó vezetõjének reakcióidejét, mintha évekkel idõsebb lenne vagy nyolc ezrelékes véralkoholszinttel ült volna volán mögé - állapították meg a Utahi Egyetem kísérleti pszichológusai.

  Frank Drews és munkatársai bonyolult vezetési szimulátort használtak kísérletükhöz. Megállapították, hogy amikor a sofõrök - akár kihangosítva - mobiltelefonon beszéltek, gyakrabban hagyták el sávjukat vagy tévesztették el a lejárót, mint azok a vezetõk, akik útitárssal beszélgettek.

  "Az utas második szemet jelent, segít tájékozódni a sofõrnek és emlékezteti az úti célra" - indokolja a különbséget David Strayer, a kutatás társszerzõje. További magyarázat, hogy az útitárs látja a közlekedési helyzetet és az idõjárási-, valamint útviszonyokat, a mobil túlsó felén lévõ telefonáló viszont nem.

  A kutatócsoport kísérletei során megállapította, hogy a fiatal vezetõk reakcióideje annyira lecsökken mobilozás közben, mintha idõs ember ülne a volánnál. Az átlagos felnõtt reakcióideje úgy változik, miközben beszél a mobiltelefonján, mintha véralkoholszintje nyolc ezrelék lenne, ami ittasságnak felel meg - írja az EurekAlert nemzetközi tudományos hírportál.

  "Egy barát nem beszél az éppen autót vezetõ barátjához mobiltelefonon" - véli eredményeik alapján Drews. A utahi kutatók megállapításait az Amerikai Pszichológiai Társaság hétfõn tette közzé és a hónap közepén jelenik meg a Journal of Experimental Psychology címû szakfolyóiratban.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Telefonon keresztül kellett végighallgatni lánya megerõszakolását

  Megerõszakoltak egy 15 éves lányt – az anyja pedig végighallgatta mindezt telefonon keresztül.

 • Egy szórakozóhelyen lõttek rá a fiúra

  Egy zuglói szórakozóhelyen kötött bele négy férfi a fiatalemberbe. Egyikük odament hozzá, arcul ütötte, majd elõvett egy fegyverutánzatot, amellyel rálõtt.

 • Öt rendõrt ölt meg egy férfi Sanghajban

  Legalább öt rendõrt késelt halálra egy férfi a sanghaji közbiztonsági hivatalban kedden . A támadásban másik négy rendõr és egy biztonsági õr megsebesült, mindannyiukat kórházba vitték.

  Az ámokfutó állítólag 28 éves, pekingi, munkanélküli, és tavaly biciklilopásért már õrizetbe vették. Azt egyelõre nem tudni, hogyan jutott be az épületben, és miként végzett ennyi emberrel, mielõtt harcképtelenné tették.

 • Pedofília gyanújával letartóztattak egy német dalszerzõt

  Berlin - Gyermekek szexuális zaklatásának gyanújával letartóztatták Kurt Demmlert, a néhai NDK egyik legismertebb rockzenészét, szövegíróját. A még folyamatban lévõ nyomozásra hivatkozva a hatóságok csak annyit árultak el, hogy a megrontási esetek több évvel ezelõtt történtek.

 • Hét órára beszorult betörõ

  Szellõzõ kürtõbe szorult egy betörõ az Egyesült Államokban. A 23 éves férfi egy étterembe próbált bejutni éjszaka a tûzhely szellõzõjén keresztül Dél-Karolina államban, North Charleston városában.

 • 12 jótanács a tûzijátékok használatához!

  12 jótanács a tûzijátékok használatához!

 • Vascsõvel támadtak egy házaspárra Bács-Kiskunban

  Vascsõvel támadtak meg egy házaspárt Bács-Kiskunban ismeretlen tettesek.

  Vasárnap este eddig ismeretlen elkövetõk betörtek egy jakabszállási tanyára, ahol egy helyszínen talált vascsõvel bántalmaztak egy házaspárt, majd pénzt követeltek tõlük.

  A férj ekkor magához vett egy kést és azzal védekezett, erre a támadók elmenekültek a helyszínrõl. A Kecskeméti Rendõrkapitányság ismeretlen tettesek ellen indított eljárást rablás bûntett kísérletének gyanúja miatt.

 • Vigyázat! - Csalók gyûjtenek adományokat Gyõrben

  Legutóbb Gyõrben egy nõ saját szomszédaitól gyûjtött jogtalanul pénzt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében.

 • Kútba esett nõt mentettek meg a tûzoltók

  Kútba esett egy nõ Dunaharasztiban szerda délután.

 • Teherautó és személyautó ütközött az M1-es autópályán

  A kamion sofőrje egy ütközést akart elkerülni, ezért elrántotta a kormányt. A kedd reggeli baleset miatt nincs útzár. Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé, a Börcsi pihenőhelyre akart befordulni egy teherautó, amikor egy személyautó hátulról belehajtott.

 • Prostituáltakra figyelmeztetö kresztáblák Olaszországban

  Aki Tarvisio környékén járt már, fõként éjszaka, annak ismerõs lehet az út menti prostituáltdömping.

 • Ipari vegyszereket kevertek az italokba

  Hamisítók ipari vegyszereket kevertek az italba, amelyet azután a legkedveltebb kínai sörökként értékesítettek.

 • Robbantással fenyegetőzött egy férfi Csepelen

  Felesége elhagyta, elvitte gyermeküket, ráhagyta a 16 millió forintos lakáshitelt arra a férfire, aki miatt kedd délben megbénult Csepel. A 38 éves P. Károly miatt bénult meg kedden dél körül Csepel. Az önmaga felrobbantásával fenyegetőző férfi miatt lezárták a II. Rákóczi Ferenc út környékét, állt a HÉV is, több mint 100 TEK-es, 40 rendőrautó és a tűzoltók is kivonultak a helyszínre.

 • Két rendõrre is rátámadt a garázda

  Szabadlábon védekezhet az a férfi, aki két intézkedõ rendõrre és egy közterület-felügyelõre is rátámadt a Józsefvárosban.

 • Nem bírt zsákmányával a motoros rabló

  Túl sok pénzt zsákmányolt egy motoros rabló Bulgáriában, annyira, hogy eldõlt a nagy súly alatt.

 • Szükségállapotot rendeltek el a bangkoki repülõtereken

  Szomcsai Vongszavat thaiföldi kormányfõ szükségállapotot rendelt el csütörtökön a bangkoki repülõtereken, amelyeket blokád alá vettek a kormányellenes tüntetõk.

 • Megégett egy 14 éves fiú

  Súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba egy 14 éves szolnoki fiút. Az ügyben életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás, ám késõbb kiderült, baleset történt.

  A nyomozás jelenlegi állása szerint a fiú felmászott egy vasúti kocsira, eközben hozzáért a nagy feszültségû áramvezetékhez és ezáltal szenvedett sérüléseket.

  A mentõket egy lakásba riasztották kora délután Szolnokon, ahol kiderült, hogy a 14 év körüli fiú testfelületének több mint fele megégett.

 • Balesetmegelőzés: A kerékpár kötelező tartozékai

  A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek szerint a kerékpárt fel kell szerelni:

 • 9 éves féltestvérével fajtalankodott

  Szemérem elleni erõszak megalapozott gyanújával õrizetbe vettek egy 21 éves férfit, aki gyermekkorú féltestvérével erõszakoskodott – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • Nem volt engedélye a fegyverre

  Ittasan lövöldözött lakásának ablakából az utcára flóbert típusú fegyverével egy férfi Siófokon; a rendõrök elõállították - közölte a Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.