rss
bohócdoktor vizit szja 1%
 • Az autóban való mobilozás egyenértékû lehet az ittas vezetéssel

 • Share on Tumblr

  Salt Lake City - Még a kihangosítva használt mobiltelefon is oly mértékben rontja az autó vezetõjének reakcióidejét, mintha évekkel idõsebb lenne vagy nyolc ezrelékes véralkoholszinttel ült volna volán mögé - állapították meg a Utahi Egyetem kísérleti pszichológusai.

  Frank Drews és munkatársai bonyolult vezetési szimulátort használtak kísérletükhöz. Megállapították, hogy amikor a sofõrök - akár kihangosítva - mobiltelefonon beszéltek, gyakrabban hagyták el sávjukat vagy tévesztették el a lejárót, mint azok a vezetõk, akik útitárssal beszélgettek.

  kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

  "Az utas második szemet jelent, segít tájékozódni a sofõrnek és emlékezteti az úti célra" - indokolja a különbséget David Strayer, a kutatás társszerzõje. További magyarázat, hogy az útitárs látja a közlekedési helyzetet és az idõjárási-, valamint útviszonyokat, a mobil túlsó felén lévõ telefonáló viszont nem.

  A kutatócsoport kísérletei során megállapította, hogy a fiatal vezetõk reakcióideje annyira lecsökken mobilozás közben, mintha idõs ember ülne a volánnál. Az átlagos felnõtt reakcióideje úgy változik, miközben beszél a mobiltelefonján, mintha véralkoholszintje nyolc ezrelék lenne, ami ittasságnak felel meg - írja az EurekAlert nemzetközi tudományos hírportál.

  "Egy barát nem beszél az éppen autót vezetõ barátjához mobiltelefonon" - véli eredményeik alapján Drews. A utahi kutatók megállapításait az Amerikai Pszichológiai Társaság hétfõn tette közzé és a hónap közepén jelenik meg a Journal of Experimental Psychology címû szakfolyóiratban.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ittas vezetésen érték az ittas vezetés elleni harc tokiói fõrendõrét Japánban.

  A magas rangú rendõrtiszt - akinek legfõbb feladata megtisztítani a japán fõvárost a részeg autósoktól - nem rutinellenõrzésen akadt fent. Annyira kapatos volt, hogy belehajtott hátulról az elõtte lévõ kocsiba, majd miután kiszállt, járni sem tudott egyenes vonalban. Az intézkedõ rendõrök így már látványra is ittasnak találták, aztán "szagra" még inkább, szondára meg teljesen.

 • Baseballütõ és pillangókés - egy igazi 'karbantartót' fogtak!

  Pillangókést, baseballütõt, feszítõvasat és vasfûrészt találtak a rendõrök egy ellenõrzésre megállított gépkocsiban Székesfehérváron. A sofõr azt állította a rendõröknek, hogy karbantartóként dolgozik, s a megtalált tárgyak a szerszámai.

 • Meghalt egy favágó a ravazdi erdõben

  Meghalt egy 42 éves favágó, akire munka közben rádõlt egy fa a ravazdi erdõben pénteken - közölte a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

 • A halálos ágyán bevallotta, hogy megölt valakit – de váratlanul felgyógyult

  A halálos ágyán bevallotta, hogy megölt valakit – de váratlanul felgyógyult, így gyilkosság miatt állt bíróság elé egy férfi az Egyesült Államokban.

 • Az ittas jármûvezetésrõl - ha iszol, NE vezess!

  Az ittas jármûvezetésrõl sokat hallhatunk, sõt egy-egy ünnepi alkalom vagy baráti összejövetel végén gyakran kerülünk szembe a kérdéssel: ki vezesse a gépkocsit hazafelé? A "Jármûvezetés ittas vagy bódult állapotban" tényállását a Büntetõ Törvénykönyv határozza meg. Eszerint aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi jármûvet, valamint gépi meghajtású vízi jármûvet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású jármûvet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendõ.

 • Feltörtek és kiraboltak egy kriptát

  Felfeszítettek, meggyaláztak, és kiraboltak egy kriptát a Békés megyei Gádoroson - közölte a sajtóval a rendõrség.

 • 52 bûncselekményt elismert a pedofil

  Tizenhárom éven át követett el szexuális bûncselekményeket gyerekek ellen az a 40 éves német férfi, akit nyáron fogott el a bajor rendõrség.

 • Többször megerõszakolta, majd teherbe ejtette szellemi fogyatékos lányát egy apa

  Két éven át, többször is megerõszakolta szellemi fogyatékos kislányát egy kaposmérõi édesapa. A lány teherbe esett és abortuszt kellett csináltatnia. A 33 éves férfit a rendõrség letartóztatta.

 • Megütötték a hírTV operatõrét

  Megütötte a Hír Televízió operatõrét egy építõipari fõvállalkozó munkatársa, amikor a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) lakásfoglalási és tulajdon-visszavételi akcióját forgatta.

 • Megölte 98 éves férjét a 92 éves asszony

  98 éves férje megölésének vádjával tartóztattak le egy 92 éves asszonyt az ausztráliai Sydneyben.

 • Két robbanótest miatt van lezárva az M7-es

  Teljes útlezárásra kell számítani az M7-es autópálya mindkét pályatestén Székesfehérvár és Polgárdi között 2014. november 11-én 9 órától.

 • Tragédiával végzõdött a sítábor

  Csupán egyetlen napot töltött az iskolai csoport az egyik osztrák síparadicsomban, amikor az egyik kísérõtanár lezuhant egy sziklafalon húzódó ösvényrõl. A brit férfi azonnal meghalt.

 • Kiraboltak egy pénzváltót Gyõrben

  Kiraboltak egy pénzváltót Gyõr belvárosában - közölte a rendõrség.

 • Keresztbe fordult az úton a 6-os busszal - nem volt józan a férfi

  Ittas volt, és tüntetni akart az a buszsofõr, aki keresztbe fordult egy 6-os busszal a Blaha Lujza téren.

 • Csalók próbálnak visszaélni az OTP nevével

  Az OTP arra figyelmeztet, ne reagáljanak az e-mailre

 • Golyóálló fog: kiköpte a lövedéket

  Zágráb - Nem az a legény, aki lõ, hanem aki állja, hát még ha a fogával!

  Ezt a bravúrt produkálta egy férfi Horvátországban egy elmérgesedett adósságvita végén. A feleségével együtt keveredett heves szóváltásba egy ügyfelével, mire az elvesztve türelmét pisztolyt rántott és lõtt. A golyó gellert kapott az asszony pofacsontján, majd a férj fogába csapódott, aztán "végelgyengülve" a földön koppant, mert a férfi kiköpte.

 • Önfeljelentést tett a hajléktalan ügyvéd

  Sikkasztás miatt tett önmaga ellen feljelentést egy lecsúszott ügyvéd a bajai rendõrkapitányságon. A rendõrség nyomozást indított az ügyben.

 • Leszúrta feleségét egy nyíregyházi férfi

  Tragédiához vezettet egy családi veszekedés kedden. A szóváltás dulakodássá fajult, a férj leszúrta a feleségét.

 • Felborult egy kamion...

  Felborult egy nyergesvontató Hangos és Mélykút között a 62-es számú fõúton. A kamion a teljes útpályát elzárja, mûtrágya rakománya az útpályára szóródott. A balesetnek nincs sérültje. A mûszaki mentés és tisztítás várhatóan este 7-8 óráig is eltarthat. A forgalmat a 6-os 62-es fõútak keresztezõdésénél lévõ körforgalomnál az M6-os autópályára terelik, Perkátánál Adony irányába haladva lehet elkerülni a balesettel érintett útszakaszt.

 • Megvannak az esztergomi fegyveres rablók

  Egy újabb rablás során bukott le a három férfi. Egy presszóba tört be a gyanúsítottak egyike csütörtökön. Felfeszítette a pénztárgépet és elvitte belõle a váltópénzt.Emellett elemelt egy projektort, egy DVD és egy CD lejátszót, összesen mintegy 150.000 forint értékben.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%