2022.08.16. - Ábrahám
bohócdoktor vizit szja 1%

Ne fekete legyen a karácsony

Az év végi ünnepek előtt és alatt a szokásosnál többen ülnek autóba, kelnek útra, hogy vásároljanak vagy meglátogassák szeretteiket. Tegyünk érte, hogy mindenki biztonságban elérje úti célját!

A szünidőben is biztonságban

Néhány napja megszólalt az iskolákban az utolsó csengő, elkezdődött a diákok által annyira várt vakáció. Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma és az évszak sajátosságaiból fakadóan a gyerekek által elszenvedett balesetek száma is.

Megelőzési tanácsok az ünnepekre

Az év végi ünnepeket sajnos nem csak a jóérzésű emberek várják, hanem egyes bűnelkövetők is. Odafigyeléssel azonban sok esetben elkerülhető az áldozattá válás. Az alábbi óvintézkedések betartásával megnehezíthetik az elkövetők dolgát.

Tartsuk be a sebességkorlátokat, mert könnyen emberéletekbe kerülhet - videó

Észak-Írországban hatalmas kampány indult a gyorshajtás ellen, hiszen 2000 óta 28 gyerek halt meg csak amiatt, mert valaki nem tudta betartani a gyorsasági határokat. A sokkoló reklám csupán fel szeretné hívni a figyelmet a veszélyekre. Az egy perces reklámban azt láthatjuk, hogy a gyerekek reggel bemennek a suliba, majd kirándulni készülnek. Nagyon jól érzik magukat, ám fogalmuk sincs arról, hogy mindeközben egy férfi elkésik a munkahelyéről. Ennek eredményeképpen iszonyatosan gyorsan vezet és egy pillanat alatt elveszíti a kontrollt a kocsi felett.

Felhőtlen vakáció - erre figyeljünk a nyári szünetben

A nyári szünidő beköszöntével a gyermekekre fokozott figyelmet kell fordítani. A szünidőben a gyerekek gyakran maradnak szülői kontroll nélkül, ezért is fontos megbeszélni velük a rájuk leselkedő lehetséges veszélyeket és azok elkerülésének lehetőségeit.

A fürdőzés veszélyei

A nagy nyári melegben szívesen hűsítjük magunkat a strandokon, vagy akár a természetes vizekben. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a fürdőzés komoly veszélyeket is rejt magában. Sajnos a meggondolatlanság, a felelőtlenség és az alapvető szabályok be nem tarása minden évben halálos áldozatokkal jár.

Közlekedés tavasszal

Már nem a havas-jeges utak és a sötét időszakok jelentik a nehézséget a közlekedésben, hanem ellenkezőleg: a felszabadultság, nagyobb átlagsebességet lehetővé tévő közlekedés, a megfontoltság és az óvatosság hiánya.

A bűnözők megjelölik egymásnak a postaládáknál a lakásokat?

Városi legenda, vagy valóság? A fővárosban évről évre felröppennek a hírek csengőkön elhelyezett rejtélyes jelekről, melyeket állítólag a betörők firkálnak oda, hogy megjelöljék, hol vannak otthon a háziak, és hol üres a a lakás. A rendőrség hivatalos úton eddig mindig cáfolta a híreszteléseket, városi legendának nevezve a titokzatos jeleket. Többen azonban továbbra is állítják, hogy velük már történt hasonló. Mindenesetre, ha valaki idegen jeleket rajzolna a csengőjére, javasoljuk, hogy azt a lehető leghamarabb távolítsa el onnan.

Ilyen egy baleset, amikor tudod, hogy meghalsz

Egy biztonságos közúti közlekedésre serkentő reklámnak átütő erejűnek kell lenni. Mert különben sohasem fogjuk fel, mi forog kockán, sohasem ér el az agyunkig, hogy nem csak a saját, hanem a mások életével is játszunk. Ez elérhető roncsokkal, halálos esetek bemutatásával, és a sokkhatástól azt remélik a készítők, talán majd átmegy az üzenet. Új-Zélandon egy magasabb szintre emelték mindezt, horrorfilmbe illő jelenet helyett egy baleset drámáját fogták meg. Mi lenne, ha tudnád, mi fog történni?

Mindenszentek, Halottak Napja 2013

Rendőrök segítik a biztonságos közlekedést a közutakon, illetve a temetők környékén. Mindenszentek és a Halottak napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel.

Nyaralóházak biztonsága

Az őszi időszakban elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komoly kockázatot jelentenek. A természeti csapások (vihar, hónyomás, csövek elfagyása, stb.) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét, pedig az fokozhatja, hogy egyre több értéket halmozunk fel a nyaralóinkban.

Jótanácsok kerékpárlopás ellen

Néhány betartandó szabályra hívják fel a rendőrök a figyelmet, hogy bringánk ne váljon a tolvajok áldozatává. A rendőrség figyelmeztetése szerint fontos, hogy a kétkerekű védelméről tulajdonosa az esetleges lopások megelőzése érdekében minden esetben gondoskodjon. Lehetőség szerint ne hagyják közterületen, vagy lépcsőházban őrizetlenül kerékpárokatat, ha mégis, úgy azt minden esetben le kell zárni lakattal. Sok helyen látható, hogy csak a kereket zárják a vázhoz, a kerékpárt pedig az épület falának támasztják, ez azonban nem elegendő.

Nyáron több a kerékpáros, jobban kell figyelni az utakon

Megkezdődött a nyári szünet, amikor sokan a kerékpárt választják közlekedési eszköznek. Ahhoz, hogy a kétkerekűvel biztonságosan közlekedjenek és gyermekeiket is nyugodtan el tudják engedni kerékpározni, ismerniük kell a vonatkozó szabályokat.

Méhek és darazsak elleni védekezés

Méhraj, darázsfészek - a természetben komoly veszélyforrásnak számítanak az olyan rovarok, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem akár szövődményeket is okozhat. Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Ezek a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket.

2013 májustól változik a KRESZ a gyermekek védelmében

Májustól a gyermekek védelmében több ponton is módosul a KRESZ - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden. A tárca kiemelte: a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent új szabályok komoly visszatartó erőt jelentő szankciókat is lehetővé tesznek.

Óvatosságra int a közlekedésben a Katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság az elõzõ nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnõ a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó jármûvek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsõsorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen.

további hírek